Hírek

Iskolakezdési támogatás

2016. augusztus 24., 13:06

Rengeteg kiadással jár az iskolakezdés a gyermekes családokban, a szülők akár több tízezer forintot is otthagyhatnak a papír-írószer boltokban. Vannak munkáltatók, amelyek kihasználják a kedvező adózású támogatás lehetőségét, és utalvánnyal segítik ilyenkor a dolgozóikat.

Iskolakezdési támogatás

Írószerek, füzetek, táska, tankönyv - az előrelátó szülők már beszerezték a szükséges holmit a jövő héten kezdődő új tanévre, de a nagy roham csak a napokban várható. A családoknak komoly kiadással jár minden nyár végi készülődés, sok cég azonban segítséget nyújt ilyenkor a munkavállalóinak, és iskolakezdési utalványt ad az arra jogosultaknak.

Cséve Szabolcs - őrnagy, sajtóreferens, Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóság
“Akinek közoktatásban tanul a gyermeke, és családi pótlékra jogosult, és ezeket a feltételeket a munkáltatónál kell a munkavállalónak jeleznie. Ez 2016. évben ez az összeg maximum 33.300 Ft. A munkavállalónak erről nem kell adóznia, hanem a munkáltató adózik erről. Összesen szja-fizetési kötelezettsége 15 százalék, eg.ho-fizetési kötelezettsége pedig 12 százalék.”

Ez a juttatás nem terheli a bértömeget, kedvező az adózása, ezért népszerű a nagyobb cégek körében. Az anyagi segítséget papír formájában vagy az Erzsébet-kártya iskolakezdési zsebébe utalva adhatják a dolgozóknak, utóbbi megoldást választotta a régió közlekedési társasága is.

Farkas Andrea - humánpolitikai osztályvezető, ÉNyKK Zrt.
“2015 óta kapják ezt a cafeteria-kereten belül választható juttatást. Ezt minden évben júliusban fizetjük, a július havi bérrel együtt. Ezt szinte minden munkavállaló választja, akinek iskolás korú gyermeke van. Ez 2016-ban 319 fő volt.”

A támogatást tankönyvre, iskolai eszközökre, de akár ruházatra is fel lehet használni december 31-éig.