Hírek

Iskolaérettségi vizsgálatok

2019. február 20., 15:49

Már folynak az áprilisi beiratkozási időszakot megelőző iskolaérettségi vizsgálatok a pedagógiai szakszolgálatnál. A szülő és az óvoda is kérhet szakértői különvéleményt, ha nem biztos benne, hogy a gyerek alkalmas az iskolakezdésre. A vizsgálat során a testi-, pszichés-, szociális- és értelmi fejlettséget mérik fel.

Iskolaérettségi vizsgálatok

A jogszabály szerint az a gyerek, aki az adott évben augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, tanköteles korba lép, elkezdheti az iskolát. Ennek számos feltétele van, például el kell érni a megfelelő testmagasságot és súlyt, ki kell alakulnia a feladattudatnak, az alkalmazkodás és szabálykövetés képességének. Az iskolaérett gyerek érdeklődik az új ismeretek iránt, felébred a tudásvágya.

Vidonyiné Sólymos Rita - igazgató, Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szombathelyi Tagintézménye
"Kíváncsi lesz, akarja tudni a betűket, akar számolni, úgy tesz, mintha olvasna, talán meg is tanul valamennyire. Észre lehet venni, hogy képes alkalmazkodni, képes kitartó feladatra, és ami talán a legfontosabb, képes erőfeszítésre."

Előzetes szintfelmérő alapján az óvodapedagógus tesz javaslatot, hogy a gyerek elkezdje-e az első osztályt. Ha ez nem dönthető el egyértelműen, vagy a szülő és az óvónő véleménye nem egyezik, mindkét fél kezdeményezhet iskolaérettségi vizsgálatot. Ilyenkor a gyereket szakértői bizottság értékeli, először kortárs csoportmunka közben.

Palatin Krisztina - gyógypedagógus
"A rajzolásos és a mozgásos feladatokat végzik ez alatt az idő alatt, és a szakemberek megfigyelik őket. Utána egyéni helyzetben történik a nyelvi fejlettség, a számolási gondolkodás felmérése, az általános tájékozottség felmérése, az emlékezeté."

Fontos, hogy a gyerek akar-e iskolába menni, vágyik-e arra, hogy feladatokat kapjon, új dolgokkal ismerkedjen. Ha nem a megfelelő ütemben - túl korán vagy túl későn - kezdi az iskolát, az hátrányára válhat.

Balassáné Nagy Andrea - intézményvezető, Donászy Magda Óvoda
"Ez egy nagyon fontos döntés, mert ha túl korán erőltetjük a gyerekre az iskolát, az egy kudarcélmény, és akár egész életre kihathat a tanuláshoz való viszonyában. Nagyon nagy felelősség ez az óvodapedagógusoknak és a családoknak is."

Míg korábban a tanköteles korú gyerekek 20-25 százalékánál kértek iskolaérettségi vizsgálatot, addig ez az arány az utóbbi években 10-15 százalékra csökkent. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a gyerek 7, sőt akár 8 éves korban kezdje meg az iskolát.