MNB - 2
MNB

Hírek

Iseumi Szabadtéri Játékok

2013. július 25., 14:48

Az első nemzetközi produkció lesz az Iseumi Szabadtéri Játékok történetében az Aida pénteki és vasárnapi bemutatója. Webber rockoperáját, a Jézus Krisztus Szupersztárt a nagy érdeklődés miatt háromszor tűzik műsorra.

Iseumi Szabadtéri Játékok

Egy hete már Szombathelyen próbálnak az Aida szereplői. Budapesti, kolozsvári, debreceni és szombathelyi fellépői lesznek a mintegy 140 szereplőt felvonultató előadásnak. Az énekesek közül többen a világ nagyszínpadain – a New York-i Metropolitanben, a veronai arénában vagy Bilbaoban - énekelték Verdi hőseit, a szombathelyi Iseumot mégis egyedülálló helyszínnek tartják. A címszerepet megformáló Kossuth-díjas Lukács Gyöngyi a rendező klasszikus feldolgozását is örömmel fogadta.

Lukács Gyöngyi - operaénekes
"Az Aida egy nagyon-nagyon bátor, nagyon-nagyon szuggesztív hősnő, aki feláldoz mindent a hazájáért, a szerelméért, az apjáért, tehát tulajdonképpen ő az apja, a szerelme és a hazája között áll, és ez a nehézség benne."

Aida, a rabszolgaként élő etióp királylány szerelmét, az egyiptomi hadvezért B. Kiss Attila alakítja.

B. Kis Atilla - operaénekes
"Egyike a legnehezebb, legigényesebb szerepeknek, elég sokat kell tudni a szakmáról ahhoz, hogy az embernek egyáltalán megadják a lehetőséget, hogy ezt a szerepet elénekelje."

A nemzetközi produkciót kétszer, pénteken és vasárnap este láthatja a közönség. A Jézus Krisztus Szupersztárt azonban az augusztus 2-ára és 4-re meghirdetett előadás után 6-án is műsorra tűzik. A népszerű rockoperában elválaszthatatlanul fonódik össze Jézus és az 1968-as nemzedék története.

Silló Sándor - rendező, Jézus Krisztus Szupersztár
"Ez valamiféle visszatérés volt ahhoz a gondolatvilághoz, ami ezt létrehozta. Ahhoz a 68-as, 69-es eseményekhez, ami gyakorlatilag egy nemzedék utolsó fellángolásának és hamvába hullásának pillanata volt, és valahogy számomra ez jelenik meg ebben a műben, illetve ezt szeretném megjeleníteni."

Az iseumi produkciókban a lelátó minden pontján ugyanazt a hangélményt kapják a nézők – ígérik a szervezők.