Hírek

Irodalmi online programokba lehet majd bekapcsolódni a Költészet napján

2021. április 01., 17:18

Rímelj velünk! címmel felhívást tett közzé a Herényiek Háza a közelgő költészet napja alkalmából. Közös online verselésre hívják az irodalmat szerető szombathelyieket, a produkciót az interneten teszik közzé. Nem csak szavalni lehet, de egy különlegességre is készülnek: versbe öltöztetik a Béke téri hársfákat, ehhez is várják a jelentkezőket.

 

Irodalmi online programokba lehet majd bekapcsolódni a Költészet napján

Április 11., József Attila születésnapja 1964 óta a költészet napja. Minden évben irodalmi programokkal, találkozókkal tisztelegnek a magyar líra előtt. Idén a járványhelyzet miatt nem lehet rendezvényeket tartani, online térbe szorulnak a programok.

A Herényiek Háza Rímelj velünk! című felhívása virtuális verseléshez toboroz résztvevőket, akik Devecsery László, József Attila-díjas vasi kortárs költő Fény, virág, remény című tavaszi hangulatú versét szavalhatják el közösen. A versmondást odahaza okostelefonnal bárki rögzítheti.

Nagy Krisztina - ügyvezető titkár, Herényi Kulturális és Sport Egyesület
"Ezekből a szavalatokból egy közös kis online produkciót gyúrunk össze, közzétesszük az interneten, és ezzel emlékezünk magyar költőinkre, a magyar költészet napjára. Reméljük, minél többen csatlakoznak, nem csak herényieket várunk, bárki csatlakozhat mindehhez."

Tel.: 30/5858-322
email: kriszta.nagy.vasicivil@gmail.com


Április 5-ig várják a jelentkezéseket a képernyőn látható elérhetőségeken. A szervezők ezt követően mindenkivel felveszik a kapcsolatot és egyeztetik a részleteket. (210326hereny - nyers végén a park) A Herényiek Háza egy különleges performansszal is készül a költészet napjára, és egyúttal a Föld napjára is: versbe öltöztetik a Béke téri öreg hársfákat, amelyeket még Erzsébet királyné tiszteletére ültetett Gothard Sándor földbirtokos. Április 5-ig várnak javaslatokat arra vonatkozóan, mely költeményeket, idézeteket függesszék a fák törzsére. https://www.youtube.com/watch?v=iS6RXAo_5Zc

"Ballada két testvérről...éldegélt."

Április 6-ig még lehet jelentkezni a Weöres Sándor Színház költészet napi videópályázatára. Arra biztatják a fiatalokat, hogy készítsenek videó-összeállítást József Attila, Márai Sándor és Weöres Sándor legelső feljegyzett verseihez kapcsolódóan. Elmondani, megzenésíteni, eltáncolni, összekeverni is lehet a költeményeket, mindent szabad, amit csak a kreativitás megenged. A produkció nem lehet hosszabb két percnél. Részletek a színház honlapján.