MNB - 2
MNB

Hírek

Iparosok évnyitója

2015. január 29., 20:04

A hazai gazdaság teljesítőképessége optimizmusra ad okot, a világgazdaságot tekintve azonban bizonytalannak ígérkezik az idei év - hangzott el a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Nyugat-Dunántúlon továbbra is az autó- és az elektronikai ipar lehet a húzóágazat.

Iparosok évnyitója

Egyelőre nem tudni, hogy az orosz-ukrán válság, a bizonytalan euró és az amerikával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény miként hat majd az egyelőre kiválóan teljesítő magyar gazdaságra, de a várakozások szerint idén további növekedés lehet. Változatlanul az autó- és az elektronikai ipar, valamint az idegenforgalom lesz a vezető ágazat - mondta el Parragh László.

Parragh László - elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
"Én azt hiszem nem kell túl messzire nézni, azzal kell foglalkozni, hogy nő a belső-külső kereslet, a finaszírozás egyre könnyebb, és érdemes fejlődni."

A nyugat-dunántúli az ország második legdinamikusabban fejlődő régiója volt tavaly, jelentős javulás mutatkozott a gazdaság minden területén. Ez a tendencia várhatóan idén is folytatódik - hangzott el az elnöki köszöntőben. A kamarák egyre több jogosítvánnyal rendelkeznek, ezáltal a feladatkörük is bővült. A gazdaságfejlesztés mellett a szakképzés területén lesz a legtöbb tennivalójuk.

Kovács Vince - elnök, Vas Megyei kereskedelmi és Iparkamara
"Amire koncentrálnunk kell ebben az évben a szakképzéssel kapcsolatos feladatok, a gazdaságélénkítés, a pályázatokhoz való hozzájuttatása a vállalkozásoknak, ezen kívül még több apró feladat van, békéltető testület működtetése, az innovációs feladatok napirenden tartása, elég széles a paletta."

A vállalkozásoknak mindössze 4-5 százaléka kamarai tag, ám ők termelik Vas megye GDP-részesedésének 70 százalékát. További lendületet adhat a helyi gazdaságnak a készülő megyei területfejlesztési koncepció, amely pályázati lehetőségeket biztosít a cégek számára - mondta el Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

"Még 3-4 hétnek el kell telnie ahhoz, hogy a játékszabályok véglegessé váljanak, a szándék az, hogy a nyár folyamától a források hozzáférhetők legyenek."

Tavaly a vasi kamara volt a régiós kamarai szövetség soros elnöke, ezt a tisztséget a Győr-Moson-Sopron megyei szervezet vette át a gazdasági évnyitón.