Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Interjú Jankovics Marcell filmrendezővel

Adásban volt: 2012. március 20.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A decemberi világpremier után már több mint tíz vidéki moziban, köztük Szombathelyen is vetítették a Jankovics Marcell megálmodta Ember Tragédiáját. A rendező múlt héten az AGORA Savaria Filmszínházba látogatott, ahol arról számolt be, hatalmas sikere van a filmnek.

Jankovics Marcell
Nyilván olyanok jönnek el megnézni, akik kíváncsiak Madáchra és rám, nem tudom, Mo-n ez mekkora szám lehet. Én mindig olyan filmet csináltam, amivel én meg legyek elégedve. Azt tudom, hogy nekem mi tetszik. Bízom benne, hogy a lakosság bizonyos hányada hasonlóknak örül. Ez egy szempont lehet.

Jankovics Marcell
Én még abban az időben nőttem fel, amikor a milliós nézettség számított soknak, de úgy tapasztalom, hogy ma a több tízezres számít annak. A 20 ezret át fogjuk lépni hamarosan, és ez jó."

Jankovics Marcell
A gyártás '89-ben kezdődött, a bemutatóig 22 év telt el. Sokféle oka volt, hogy miért kezdtem bele. Ami Madáchoz közvetlenül köthető, az az… Az volt a véleményem, hogy ezt a nyelvet nem is lehet, olyan fontos mondatokat tartalmaz, hogy a következő fontos mondat az előző mondatot kiüti. … Megpróbálom képekkel helyettesíteni és az animáció ebben nyerő. Ez volt benne a kihívás, hogy mennyire tudom képekre átvinni ezt a filozófiát.

A 160 perces film figuráit Jankovics Marcell saját kezűleg rajzolta, képei plusz jelentéssel ruházzák fel az eredeti szöveget. Ahhoz, hogy valaki megértse azt a bonyolult világot, ami a képek mögött rejlik, nem elég egyszer megnézni, de már elsőre is mindenki találhat benne olyat, ami  számára érdekes- vallja a rendező.

Jankovics Marcell
Hogy kinek szól a film, azzal kapcsolatban komoly nemzetközi tapasztalataim vannak, hogy a gyerekek tudják értékelni a látszólag felnőtt filmet… Ha nem is értik, a vizuális nyelvet igen. A szimbólumokat, a szép zenét, a színeket. A Fehérlófiára korábban azt mondták, nem gyerekeknek való, mégis elképesztő sikere volt.

A 15 epizód abban a sorrendben készült el, ahogy az anyagi fedezetet sikerült előteremteni. Így legutoljára a 28 perces londoni szín maradt. Jankovics Marcell szerint ez nem csak a leghosszabb, de a legfontosabb mondanivalóval bíró rész is. Ha a rendszerváltás előtt készül el, egészen más visszhangja lett volna. Így azonban nem csoda, hogy hat év várakozás után csak tavaly kapta meg rá a pénzt- összegzett Jankovics.

2012. március 20.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében