MNB
MNB - 2

Hírek

Innovatív maszk-tartók

2021. április 14., 14:40

A Szombathelyen működő, Európa legjobb innovációs és digitalizációs laborjának megválasztott műhelyében most egy olyan fejlesztésen dolgoznak, ami az egészségügyi dolgozók munkáját könnyítené meg. 3D-nyomtatóval maszk-tartókat készítenek, amelyek kényelmesebbé teszik az orrot és szájat eltakaró maszk viselését.

 

Innovatív maszk-tartók

A Pannon Gazdasági Hálózat 4 éve hozta létre ezt a labort, hogy a digitalizáció eszközével segítse a vállalkozásokat. Ha valaki megkeresi őket egy ötlettel, képesek abból terméket fejleszteni, azaz megtervezni és legyártani a prototípust vagy igény esetén akár a tömegtermeléshez szükséges eszközöket is. A legtöbb megrendelést az autóiparból kapják, de egészségügyi, logisztikai fejlesztéseik is vannak. Most a cég saját, szociális kezdeményezésére is sok energiát fordítanak a munkatársak.

Bakucz Dániel - mérnökasszisztens
“A Markusovszky kórháznak, illetve  egyéb szociális intézményeknek szeretnénk segíteni egy ilyen maszk tartónak a segítségével, melynek az a lényege, hogy ez 3D-ben kinyomtatva a maszkot megtartja és nem a fülünkön van a teher, amíg 8, 10 vagy akár 12 órán keresztül a maszkot hordjuk.”

A tartón FTM-technológiával dolgoztak.

Bakucz Dániel - mérnökasszisztens
“Ennek az a lényege, hogy az alapanyagot… megkapjuk teljesen ezt a 3D-s dolgot.”

Nemrég egy tiszta oxigénnel működő légzőmaszk virtuális terveit is elkészítették. A szombathelyi tervezőasztalról élsportolókhoz, illetve a szmogos távol-keleti nagyvárosok lakosaihoz jut majd el az új termék.

Magyarfalvy Márton - ipari termék- és formatervező mérnök
“Az itt látható prototípusok kezdeti fázisai a terméknek… és nem számít doppingszernek a nagy sűrűségű oxigén.”

Mindkét innováció az egészségügyi dolgozók mindennapjait könnyíti a járványhelyzetben. A labor újításai nagy lehetőségeket tartogatnak a szombathelyi ipar számára is.