MNB
MNB - 2

Hírek

Ingatlaneladás, kizárólag energetikai tanúsítvánnyal

2012. február 14., 17:03

Ez év január 1-jétől  csak azok az ingatlanokat lehet eladni vagy  hosszú távon bérbe adni,  amelyek rendelkeznek energetikai tanúsítvánnyal. Az új építésű ingatlanoknál ez már 2009 óta kötelező. Az irat az épület energiafogyasztását minősíti. Szakemberek szerint várható, hogy egyre többen korszerűsítik majd otthonaikat.

Ingatlaneladás, kizárólag energetikai tanúsítvánnyal

Az épületenergetikai szakértő azt mutatja éppen, hogy miből áll egy energetikai tanusítvány.

Puklerné Kovács Erika, épületenergetikai szakértő, Archit Kft.
"Az épület energiafogyaztását minősító irat. Az új használatba vételi engedélynél 209 január 1 óta lépett érvénybe, az adásvételnél és a tartós bérletnél pedig ez év január 1-e óta."

A szakértő szerint számítani lehet arra, hogy egyre többen korszerűsítik majd otthonukat az energiatakarékosság jegyében, mert úgy könnyebben értékesíthetik az. Az épületfelújításoknál azonban az sem mindegy, hogy az milyen sorrendben történnek a munkálatok - mondja a szakember.

"A legfontosabb a külső buroknak a hőszigetelése, illetve a nyílászáró csere. És utána, amikor már ismeretünk  van a végleges hővesztésről, utána érdemes a gépészeti felújítással foglalkozni."

A Híradónk által megkérdezett építészmérnök szerint ahhoz, hogy minél többen merjenek belevágni az energetikai korszerűsítésbe, több pályázati forrásra lenne szükség.

Egri Balázs, építészmérnök, Mátis és Egri Kft.
"Biztos, hogy szaporodik az épüeltfelújításoknak a száma, habár véleményem szerint még több támogatás kellene ez ügyben, biztos hogy kellene támogatni, hogy minél jobban hőszigeteljük a házakat és minél korszerűbbre cseréljük ki a nyílászárókat.

Az építészmérnök szerint anyagi vonatkozásban azt is meg kell fontolni, hogy érdemes-e felújítani egy nagyon elhanyagolt házat, mert sok esetben célszerűbb lebontani és újjáépíteni azt.