Hírek

Infrastrukturális, turisztikai és kulturális területen is szorosabbra fűzné kapcsolatait Szombathely Oberwarttal

2013. március 26., 17:54

Az esetleges fejlesztési irányokat egy közös munkacsoport dolgozza ki, jó esélyt látnak például a két város közötti korábbi vasúti vonal helyreálltására.

Infrastrukturális, turisztikai és kulturális területen is szorosabbra fűzné kapcsolatait Szombathely Oberwarttal

"Én bízom benne, hogy együtt jobb lesz, hogy együtt dolgozunk"

A közös jövőről beszél Felsőőr alpolgármestere. Dietmar Misik nagymamájától tanult meg magyarul, Szombathely és Oberwart vezetői most azért találkoztak a megyeszékhelyen, hogy szorosabbra fűzzék településeik kapcsolatait.

Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
"Közös hosszútávű térségfejlesztés.. kulturális és turisztikai értékeink közös használata."

Az említettek mellett szó van  a Felsőőr-Szombathely vasúti vonal helyreállításáról is. Osztrák-magyar munkacsoportot állítottak fel, feladatuk, hogy kijelöljék a konkrét fejlesztési irányokat.

Lazáry Viktor alpolgármester, Szombathely
"Az a célunk, hogy ezeken a területeken...Ezért hoztuk létre ezt a munkacsoportot."

Az infrastruktúra tovább építése, például a vasútfejlesztés közös érdek, fogalmazott Georg Rosner Oberwart polgármestere.

Georg Rosner polgármester, Oberwart
"Örülök, hogy a két város közötti együttműködés egy új szintre lépett. A gazdaság és a kultúra mellett az oktatás miatt is fontos lenne a vasútvonal helyreállítása, hiszen például rengeteg szombathelyi diák tanul az oberwarti kétnyelvű gimnáziumba. A közös elképzelésekből meggyőződésem szerint mindkét város sokat profitálhatna."

A több tízmilliárd forintos fejlesztéseket pályázati forrásokból finnszíroznák, az Európai Unió a 2014-2020 közötti ciklusban is kiemelten támogatja a határon átnyúló projekteket.