Hírek

Idősgondozás az evangélikusoknál

2020. október 22., 22:55

Co-AGE címmel szervezett konferenciát a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatért Alapítvány. Az esemény központi témája az idősek gondozása és az önkéntes szerepvállalás volt. A kétnyelvű tanácskozáson bemutatták azt a magyar-osztrák határon átnyúló projektet, amely Európai Uniós támogatásból valósult meg.

 

Idősgondozás az evangélikusoknál

Az egymillió eurós pályázat célja, az idős emberek életminőségének javítása a határmenti régiókban. Az együttműködés keretében fejlesztik a gondoskodó közösségeket és megerősítik az önkéntes segítők hálózatát.  Az úgynevezett idősbarát projekt támogatásával Ausztriában és Magyarországon is ingyenes „bizalmi munkatárs” képzés történik. A projekt a Graz-Seckau-i Püspökség vezetésével jött létre a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány, a Soproni Evangélikus Egyházközség illetve a BFI Burgenland továbbképző intézmény és a Chance B szociális szervezet részvételével.

Gregersen Labossa György – evangélikus lelkész
Az egésznek a középpontjában mégiscsak az önkéntesség, az önkéntes segítés áll. De professzionális módon. A kistelepüléseken élő elmagányosodó időseknek bizonyos területeire irányul ez a tevékenység, amit az alapszolgáltatásból, vagy a helyi önkormányzati struktúrából nem kaphatnak meg. 7,33

A konferencián elhangzott, hogy az önkéntes szolidáris tevékenység a járványidőszakban még fontosabb, mint korábban bármikor. A gondozási rendszer fejlesztése megakadályozhatja a társadalmi kirekesztést és a további elszigetelődést. Az európai minták azt mutatják, hogy a bizalmi munkatársakra épülő rendszer működőképes.

Vadai Viktória – projektmenedzser (online) elég rossz minőségű hanggal
Tulajdonképpen nagyon jó úton jár Magyarország és Ausztria is, nagyon hasonló a helyzet Magyarországon is, mint Ausztriában. Utóbbira jellemző, hogy ott már sokkal szervezettebb az önkéntesség is az idősekkel végzett foglalkozás 13,39

A bizalmi munkatársak a projekt „nagykövetei", információs és kommunikációs tevékenységükkel hidat képeznek a közösség feladatai és a szociális rendszer által nyújtott szolgáltatások között. A kétoldalú modell kidolgozása megteremti a határokon átnyúló önkéntesség szervezeti keretét.