Hírek

Idén szeptember 15-éig igényelhető a diákhitel I. konstrukció

2020. szeptember 09., 20:42

A támogatás összege havi 150 ezer forint is lehet, az összeg a duplájára nőtt tavalyhoz képest. A diákhitel plusz, egyszeri 500.000 forintos támogatást december 31-éig kérhetik a hallgatók.

Idén szeptember 15-éig igényelhető a diákhitel I. konstrukció

A diákok nagy része hallott a diákhitelről, jónak tartja a lehetőséget, de ha tehetik, inkább nem élnek vele.

Nagy Levente – hallgató ELTE- SEK
„Nem volt rá szükségem eddig, szóval így nem is vettem igénybe, nem is kellett, hála a jó égnek! Nem is akartam, szóval ha nem szükséges, nem verném magam adósságba.”

Szabó Miklós Dániel - hallgató, ELTE- SEK
„Jó lehetőséget ad, de egyrészt a magyarországi környezet szerintem nem támogatja a diákok olyan pénzkeresését, hogy ebből, hogy ez finanszírozási alap legyen majd később”

A Diákhitel Központ idén jelentősen emelte az igényelhető támogatás összegét. A tavalyi 70 ezerhez képest idén már havi 150 ezer forint lehet a maximális összeg.

Márkus Attila – regionális vezető, Diákhitel Központ
„Tehát ez azt jelenti, hogy a fél évente igényelhető teljes összeg 300 ezer forintról 750 ezer forintra változott. Ezt ugye nagyon egyszerűen azzal lehet és kell indokolni, hogy az elmúlt időszakban megemelkedett a hallgatók fenntartással kapcsolatos költsége, elég, hogyha csak az albérlet árának változására gondolunk.”

A diákhitel I. esetében maradt az 1,99%-os kamat, ahogy a diákhitel II. pedig változatlanul kamatmentes. Utóbbinál az adott képzés önköltségének maximuma határozta meg a kért összeget. 2020. május 1-jétől a koronavírus-helyzetre reagálva jelent meg a Diákhitel Plusz, amelyben egyszeri félmillió forint igényelhető. Ezt eddig több mint 20 ezeren vették igénybe. A kamatmentes hitel december 31-éig kérhető, és nem a hallgatói jogviszony megszűnését követően, hanem egy év türelmi idő múlva kell a törlesztést elkezdeni.