Hírek

Idén őszre készül el a Szent Márton tér

2016. február 11., 16:50

Tavasszal a közművek cseréjével kezdődik a Szent Márton-templom előtti tér felújítása. Megváltozik a forgalmi és parkolási rend, egységes egésszé válik a templom és a kútszobor körüli terület. A több mint 300 millió forint értékű beruházás várhatóan őszre készül el.

Idén őszre készül el a Szent Márton tér

A Szent Mártom-templom előtti területnek nincs igazán tér jellege, csak a szobor körül van szilárd burkolat, a közelben rendezetlenül parkolnak autók és turistabuszok. Pedig ez a Szent Márton-kultusz talán legfontosabb helyszíne Szombathelyen. Ezért tartotta fontosnak a város, hogy a tízmilliárd forint értékű Szent Márton Terv első ütemében ez a tér is megújuljon.

Puskás Tivadar - polgármester
"Szent Márton-templom már megújult, a székesegyház tornyai látogathatóvá válnak, a püspöki palota lebombázott része újjáépül, ez az egyik része, a másik a Berzsenyi tér megújítása, egy sétány kialakítása a Romkertben."

A Barátság utca templom előtti szakasza gyalogos övezet lesz, az autóforgalmat a tízemeletes épület mellett vezetik ki. A baptista imaház mögött új parkolóhelyeket alakítanak ki, a buszoknak ideiglenes megállóhelyeket létesítenek. Térbútorokat helyeznek el, megújul a növényzet és a világítás. A temető mellett álló Mária-szobor környezetét is rendezik.

Litkei Tamás - építészmérnök
"Így kapunk egy akkora területet, ahol egy megformált, íves alakú teret tudunk kialakítani, aminek a gyújtópontjában a szobor áll, a tengelyében pedig a templom."

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Szent Márton Terv második ütemében kialakítják a Szent Márton-sétányt a templomtól a Fő térig, majd a Romkerten és az Ady téren át egészen a színházig.