Hírek

Idén nyáron ismét Szombathelyen találkozik a hazai és a nemzetközi jazz-élet krémje

2019. június 17., 13:59

Június 23-29. között 20. alkalommal szervezik meg a Lamantin Jazz Fesztivált. Egy hét alatt 16 koncerten több mint 60 zenész lép színpadra, akik a műfaj különböző válfajait vonultatják fel az etnótól a blues-on át a fúziós jazz-ig.

Idén nyáron ismét Szombathelyen találkozik a hazai és a nemzetközi jazz-élet krémje

A fesztivál 2000-ben egynapos rendezvényként indult, mára egyhetes, nemzetközi elismertséget szerzett programsorozattá nőtte ki magát. Az elmúlt két évtizedben 270 koncertet láthatott és hallhatott a zenekedvelő közönség. (sajtótáj) A szervezők célja az improvizációs műfajok népszerűsítése, idén is színvonalas koncertprogramot állítottak össze.

Tímár Péter - főszervező, elnök, Improvizatív Zeneműhely Egyesület
"Nagy-Britanniából Liane Carrol, őt mindenképpen kiemelném, zseniális előadó, Wolfgang Muthspiel, nemzetközi hírű gitáros, Németh Ferenc, akit ritkán látunk Magyarországon, 20 éve New Yorkban él, és a világ egyik legkeresettebb dobosa. Aztán itt lesz egy Grammy-díjas muzsikus is, Jon Cleary."

A sajtótájékoztatón megünnepelték a huszadik jubileumot, és a szervezők megköszönték a szponzorok segítségét. Az önkormányzat kiemelt támogatóként a húszmilliós költségvetés felét biztosítja. (180625lamantintabor) 17. alkalommal tábor is társul a fesztiválhoz, idén több mint 100 hallgató jelentkezett az intenzív kurzusra, amely egyéni hangszeres órákkal és közös koncertekkel segíti a fiatal zenészek fejlődését.

Borbély Mihály - Kossuth-díjas klarinétművész, alapító tanár
"Annyira intenzív itt minden pillanat, nagyon nagy lépést tesz itt minden növendék. Amit szeptembertől májusig egy oktatási intézményben eltölt, ez nagy elmozdulást tud hozni, ez fontos. Nincs is ehhez hasonló intenzitású és nagy hagyományú jazztábor Magyarországon."

A koncerteknek a Weöres Sándor Színház klubja és nagyszínpada, valamint a sportház ad helyet. Nyitányként az improvizációs tábor növendékei lépnek fel vasárnap este 8-kor. A részletes program megtalálható a www.lamantin.hu weboldalon.