MNB - 2
MNB

Hírek

Idén is sokan voltak kíváncsiak a Kutatók éjszakájának programjaira

2013. szeptember 30., 18:03

Látványos kémiai kísérleteket, de madárpókot is láthattak az érdeklődők a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában a Kutatók éjszakáján. Ezzel egyidőben a Kámoni Arborétumban éjszakai sétára várták a kíváncsi látogatókat.

Idén is sokan voltak kíváncsiak a Kutatók éjszakájának programjaira

A “fekete kígyó” kísérletet mutatta be az általános iskolásoknak az egyetem egyik hallgatója.

“Ehhez szükségem van egy kis homokra, amit ide ráteszek és porcukorra és nátrium-hidrogén-carbonátra.”

A látványos bemutató volt az egyik legnépszerűbb program a Kutatók éjszakáján. A szervezők úgy állították össze a kísérleteket, hogy a látogatók betekintést kapjanak az itt folyó munkáról.

Skribanek Anna-főiskolai tanár
“Sokan megismerhetik, hogy mi zajlik a felsőoktatásban, mit jelent a kutatás, mit jelent kutatónak lenni és talán felkelti az érdeklődését sok fiatalnak, hogy érdemes tanulni, érdemes továbblépni és akár kutatóvá válni.”

A biológia szakos Norbert saját állatait mutatta be ezen a éjszakán.

Vörös Norbert-egyetemi hallgató
“Igazából sok a tévhit a madárpókkal kapcsolatban, ezek a fajok ugyanis nem veszélyesek az emberre, kivéve akkor, ha mondjuk valaki allergiás rá, illetve a csípésükre.”

A Savaria Egyetemi Központ többszáz programmal készült a Kutatók éjszakájára. Elsősorban a fiatalokat célozták meg.

Jákfalvi Brendon
“Nagyon érdekelnek a tudományok és az osztályfőnököm feltett egy kérdést, hogy lenne-e kedvünk eljönni erre a rendezvényre és mondom, akkor kihasználom az alkalmat és eljövök megnézem ezeket a kísérleteket.”

Idén először kapcsolódott a Kutatók éjszakájához a Kámoni Arborétum. Itt éjszakai túrán vehettek részt természetet kedvelők.