MNB
MNB - 2

Hírek

Idén is különleges, veszélyeztetett fajokra hívja fel a figyelmet az év élőlényei kampány

2019. január 09., 15:31

Az interneten lehetett szavazni az év élőlényeire, több kategóriában. 2019-ben az év madara a sekély vizek környékén fészkelő gólyatöcs, az év emlőse pedig a rejtőzködő életmódot folytató európai hiúz.

Idén is különleges, veszélyeztetett fajokra hívja fel a figyelmet az év élőlényei kampány

Mivel hazánkban nincsenek nagy kiterjedésű, háborítatlan erdők, ahol magányos életét nyugodtan tölthetné, ritka látvány nálunk az európai hiúz, amely 2019-ben az év emlőse lett. Leginkább Észak-Magyarországon van erre esély, Vas megyében nem él. Tavasszal párzik, 3-4 kölyköt hoz világra, a család sokáig együtt marad, majd a kölykök saját territóriumot foglalnak. Ragadozóként kisemlősöket, madarakat ejt el. Emberre veszélytelen, inkább elbújik, a lakott területeket elkerüli.

Vig Károly - tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"A hátrahagyott nyomok alapján lehet azonosítani, Magyarországon 10-15 példány élhet hosszabban, tartósan. Az Aggteleki-karszton és a Zemplénben, de a Kárpátokból néha levetődnek kóborló példányok, hiszen egy-egy éjszaka akár 20-30 km-t is megtesz egy hiúz."

A Magyar Madártani Egyesület idén három parti madárfaj között hirdetett versenyt, hogy felhívja a figyelmet a vizes élőhelyek védelmére. A gólytöcsre érkezett a legtöbb szavazat.Ez az alföldi sekély vizeket kedvelő faj 2016 óta Vas megyében is előfordul, 4-6 pár fészkel a rábapatyi kavicsbánya tavaknál. A 80-es évektől csökkent az egyedszámuk, alkalmazkodóképességüknek köszönhetően azonban ma már a csapadékosabb években akár ezer pár is költhet Magyarországon. A gólyatöcs a telet Afrikában tölti.

Gyurácz József - tanszékvezető, vasi elnök, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
"Ember által készített sekély vizeket is szívesen elfoglal, ott, ahol vannak növényzetmentes kavicszátonyok, a gólyatöcs szívesen megtelepszik, és a csupasz aljzatra, vagy a fűcsomók közé készíti a fészkét, ott találkozhatunk vele áprilistól augusztusig, hiszen egy vonuló madárfajról van szó."

Az év élőlényei akció célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a ritka, veszélyeztetett fajokra, és közelebb hozza a természetet az emberekhez. 2019-ben az év emlőse és madara mellett halról, rovarról, hüllőről, fáról, vadvirágról, gombáról is szavazhattak az internetezők.