Hírek

Idén átlagosan fél kilogrammal nehezebbek az elejtett gímszarvasok trófeái

2014. október 22., 19:23

Ez valószínleg annak köszönhető, hogy az agancsnövesztés időszakában nem volt kemény tél. A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején indult. Az eddigi eredményeket értékelhették a vadásztársaságok a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által szervezett II. Vas Megyei Gímszarvas Trófeaszemlén. Az agancsmustrán bemutatták a megyei rekordot is, amely országosan eddig a második helyen áll.

Idén átlagosan fél kilogrammal nehezebbek az elejtett gímszarvasok trófeái

A bőgő gímbika hangjával hívta a trófeaszemle megnyitójára a vadászokat a szarvasbőgés bajnoka a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti vadászházánál.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2013-ban kifejezetten azzal a céllal szervezte meg az első Vas megyei trófeaszemlét, gímszarvas trófeaszemlét, 2.09 hogy teret és lehetőséget adjunk Vas megye 54 vadászatra jogosultjának, a vadászati érdek-képviseleti szerveknek, és a vadászati hatóságnak, hogy szakmai konzultációt tartsunk Vas megye vadgazdálkodásáról.

A II. Vas Megyei Gímszarvas Trófeaszemlére 21 vadászatra jogosult társaság hozta el büszkeségeit. Az idei mustrán 100 trófeát állítottak ki, köztük ezt a kapitális méretű agancsot is, amely 30 éves vasi rekordot döntött meg. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. nádasdi vadászterületén ejtette el egy osztrák vendégvadász.

Rupert Sapper
Azért jöttem Mo-ra, hogy életem legszebb bikáját elejtsem, és sikerült. Köszönöm a kísérő vadászomnak, Dolgos Józsefnek. 8 kg feletti bikát szerettem volna. 19 napon keresztül jártuk az erdőt, aztán hallottuk ennek a csodálatos állatnak a bőgését. Kísérőm szólt, hogy ez lesz az én bikám. Egy lövéssel sikerült terítékre hoznom.

A trófea méretét a genetikai adottság mellett az élőhely és az állatok kondíciója is meghatározza.

Borsos Zoltán vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Itt Vas megyében, hogy idén ennyire kimagasló tömegű agancsok vannak, 0,5 kg-mal súlyosabbak, ez valószínű az időjárásnak tudható be.

A trófeaszemlén különleges, selejtnek minősített, ámde vadász szemmel értékes agancsokat is kiállítottak. A vadállomány minősége nagyban függ a vadgazdálkodók munkájától is. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az egyedülálló szakmai nap megszervezésével azt célozza meg, hogy az eredmények és a hibák elemzésével fejlődjön a megye vadgazdálkodása.