Hírek

Idegenben otthon

2014. november 20., 15:16

Az ,,Idegenben otthon” címet viselte az a projekt, mely a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzését, és a szaknyelvi képzés támogatását tűzte célul. Az Európai Unió és a magyar állam által 295 millió forintos forrásból finanszírozott projekt során idegen nyelvi központ jött létre Szombathelyen, és Sopronban is.

Idegenben otthon

A szakmai idegen nyelvű képzés megújításába és fejlesztésébe a Nyugat-magyarországi Egyetem valamennyi kara bekapcsolódott. Az oktatási intézmény felmérései szerint erősíteni kell a középiskolai nyelvtanítást.

Horváthné Molnár Katalin – elnök-rektorhelyettes, Savaria Egyetemi Központ
,,Az eddigi eredményeink alapján egyértelmű számunkra, hogy a középiskolai nyelvtanítás erősítendő, hiszen a diákok még akkor le tudnák tenni azt az általános középfokú nyelvvizsgát, ami szükséges ahhoz, hogy az egyetemen, a szakmájukhoz kötődő szaknyelvi ismereteket is elsajátítsák és így a munkaerőpiacra úgy tudnak kilépni az egyetemek tanulmányok lezártával, hogy jobban piacképesek lesznek"

A képzésben mintegy kettőszázötven hallgató vett részt, akik 2X60 órát kaptak térítésmentesen, és bizonyos órákat, közöttük a biológiát is angol nyelven tanulhatták. Ennek ellenére hazánk még mindig lemarad az európai elvárásoktól.

Szabó Csilla – egyetemi docens, Savaria Egyetemi Központ
,,Az európai országokban a legtöbb fiatal és felnőtt is használható nyelvtudással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy tudnak a piacon vásárolni, tudnak filmet nézni, nálunk ez még mindig nem is szokás, általában mindenki feliratos filmeket néz, és sajnos azt veszem észre, hogy az igény sem fogalmazódik meg a legtöbb hallgatóban és a társadalomban sem, hogy a nyelvtudásnak szerepe fontos értéke legyen.”

A jövő év március 31-ig tartó projekt keretében, a könyvtár számára 26 millió forint értékben idegen nyelvi szakkönyveket is beszereztek.