Hírek

Huszártoborzó

2016. március 16., 16:17

Második alkalommal szerveztek huszártoborzót a nemzeti ünnepet megelőzően a Vasi Skanzenben. A gyerekek pontgyűjtő játékban vehettek részt, mely során ízelítőt kaphattak a huszárvirtusból. Nem maradt el a huszáravató és a labancok elleni győztes ütközet sem.

Huszártoborzó

"Polgártársak! Egy gondolat rezgi át egész Európát. Hogy a létező állapot nem maradhat."

Megemlékezéssel vette kezdetét az idei huszártoborzó: a Reményik-iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Koczka Tibor beszédében úgy fogalmazott: a magyar huszárság jelentősen gazdagította a hadtörténetet, és ma is példakép a világ számára.

Koczka Tibor - alpolgármester
"A huszárok és a magyar katona fogalma évszázadok óta összeforrt. A közvélemény szemében ők a legvitézebb és legnyalkább katonák a világon."

"Ez az, ez az, még, szuper!"

Hordólovaglás, célbalövés, zsákban futás, kardforgatás - több mint húszállomásos pontgyűjtő játékban bizonyíthatták ügyességüket a gyerekek. A feladatok mind a huszárvirtushoz kapcsolódtak.

Hegedűs Zsombor
"A harcban lovon ültek, és próbálták megvédeni a magyarokat, Magyarországot, és sokan meg is haltak."

Szekeres Márton
"Azt tudom róluk, hogy az 1848-49-es forradalomban voltak katonák, és ők védték a hazát."

"Ezzel a pisztollyal nem lehetett célzott lövést leadni. Maximum 50 méterig volt hatásos lőtávolsága, egy egyszerű kis ólomgolyó volt benne."

Az érdeklődők bepillanthattak a huszárok tábori életébe, megismerkedhettek a korabeli fegyverekkel, a katonák díszes ruházatával, és (17.50) még a verbunkos alaplépéseit is elleshették. A gyerekek felkészülten érkeztek, jól tudták, mit ünneplünk március 15-én.

Pintér Levente
"A tanító nénik, Ági néni olvasott történetet az olvasókönyvből, kokárdát készítettünk, és meg kellett tanulni a 12 pontot, ami úgy kezdődik, hogy kívánjuk a sajtó szabadságát, cenzúra eltörlését."

A program tavaly is népszerű volt, és idén is több százan voltak kíváncsiak rá.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
"Egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, március 15-éről van szó, amelyet ki lehet használni arra, hogy neveljük a gyerekeket hazaszeretetre, erősítsük bennük a nemzeti összetartozás gondolatát, és úgy gondoltuk, megragadjuk ezt a kiváló alkalmat."

"Huszárok, tisztelegj!"

A játék végeztével a gyerekeket Hende Csaba országgyűlési képviselő avatta kishuszárrá, majd az alakulatok együttes erővel űzték ki a falut elfoglaló labancokat.