Hírek

Huszárok népszerűsítették az emlékhadjáratot

2016. február 09., 16:37

A dicsőséges tavaszi hadjárat 1849. április 2-ától május 21-éig tartott, melynek során a magyar honvédsereg jelentős katonai sikert ért el.Ezt az eseménysorozatot 28 éve hagyományőrzők elevenítik fel. A többhetes programsorozatra isaszegi hagyományőrzők hívták a szombathelyieket a múlt hétvégén.

Huszárok népszerűsítették az emlékhadjáratot

Az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának eseményeit elevenítik fel a hagyományőrzők. Közel három évtizede többhetes programsorozatot szerveznek, korhű ruhában, csatajelenetek bemutatásával idézik a magyar seregek dicsőséges küzdelmét a császári csapatok ellen.

Bezák János
“1849. ápr. 6-án, nagypénteken zajlott a tavaszi hadjárat 12 órás döntő csatája. A két félnek összesen 400 ágyúja, 70-80 ezer fegyverese küzdött egymással. Vác és Nagysalló után a komáromi várat és Budát is felszabadították, kiűzték az osztrákokat magyar területről.”

Az emlékhadjáratot népszerűsítették Szombathelyen az isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Sándor László - hagyományőrző
“A csapatunk 2002-ben alakult a magyar hagyományok őrzése, a lovak iránti szeretet, tisztelet jegyében.”

Az érdeklődőket játékra is várták a Fő téren. Aki helyesen válaszolt a  tavaszi hadjáratról összeállított kérdések egyikére, azt megvendégelték a szervezők.

Vincze Szabolcs
“Szeretem a történelmet, szeretem a hagyományőrzőket, támogatom, ahogy tudom. Erről az Isaszegről még nem hallottam, de lehet, hogy később elmegyek.”

Többszáz hagyományőrző járja be április elején a  tavaszi hadjárat útvonalát, 34 települést érintve Magyarországon és a Felvidéken.

Fülöp Tibor Zoltán – főrendező, tavaszi emlékhadjárat
“Úgy gondoljuk, hogy a műveltsége, a kultúrája, az, ami fenntart egy nemzetet, A nyelve, az írásbelisége, a meséi, sok minden, Mi a katonai hagyományőrzést választottuk.”

A Herényiek Házában kiállítást rendeztek, képzőművészeti és irodalmi alkotások, fotók jelenítik meg a tavaszi hadjáratot, illetve az emlékére szervezett hagyományőrző programsorozatot.