Hírek

Húsvétkor az éves átlagos mennyiség többszörösét fogyasztjuk füstölt húsból

2019. április 10., 14:18

Nem véletlen, hiszen a magyar hagyományoknak megfelelően az ünnepi asztal elmaradhatatlan étele a sonka. A megye legnagyobb húsüzemében már decembertől készülnek a húsvétra. Egyre nagyobb az igény a hagyományos érlelésű és füstölésű darabokra.

Húsvétkor az éves átlagos mennyiség többszörösét fogyasztjuk füstölt húsból

Császárszalonnát, meg a füstölt-főtt combsonkát lehet itt kóstolni. Annak reményében, hogy az emberek minél több húst fognak fogyasztani, és ezt minél jobb minőségben. 23.13

A minőségi sertéshús, a hagyományosan készült sonka fogyasztását népszerűsítik a napokban ebben a szombathelyi húsboltban egy országos akció keretében. Van, aki még nem vette meg az ünnepi asztalra valót.

Lovranics István
A héten valamikor, valami házi jellegűt, füstöltet valószínű, ami nem készen, hanem otthon főzzük meg. 29.31

A nagy roham már beindult – ezt tapasztalják a kereskedők.

Sáfrányos András eladó, Babati Húsbolt
Megkezdődött, mi úgy vesszük észre, hogy tegnaptól folyamatosan viszik a füstölt áruinkat. Amit leginkább visznek, az a comb, és a sódér. 23.48

A megye legnagyobb húsfeldolgozójában már hónapok óta tart a húsvéti nagyüzem. Idén 60 tonnát gyártanak az ünnepre.

Szakács Zoltán – kereskedelmi igazgató, Babati és Társa Kft.
5-6-szorosát gyártjuk ilyenkor, mint egyébként. Nagyon hosszú időt vesz igénybe az előkészület, hisz már decemberben rákészülünk. Elméletileg van 3,5 hónapunk a sonkagyártásra, hogy megfelelő minőséget tudjunk biztosítani.

A hagyományos érlelésű és füstölésű termékekre van a legnagyobb igény. A vásárlók egyre inkább a minőségi sonkát keresik.

Kb. 6-7 hétig érleljük a sonkát, utána szikkasztjuk, és füstölés és egyebek történik vele. Aztán van még a lapocka, ez az első lábból van, a csülökkel együtt, és azt is csont nélkül. Amit nagyon kedvelnek, a sódar.

Ebből a körmendi üzemből több megyébe és Szombathelyre is szállítanak. A szakember szerint a jó sonka biztos jele a pirosas-barnás szín, a finom illat. A jó alapanyagból előállított hagyományos érlelésű füstölt áru megfelelő körülmények között akár egy évig is elállhat.