Szombathelyi Televízió a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja
          Hírlevél:      
• név • email cím
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Húsvéti mise a börtönben

Adásban volt: 2017. április 18.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

101 elítélt vett részt a húsvéthétfői szentmisén a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol Brenner József nagyprépost hirdette az igét. Az intézet a fogvatartottak nevelése és oktatása mellett fontosnak tartja lelki gondozásukat, ezért a börtönben is lehetőség van hitük gyakorlására.

A Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben közel 1500 fogvatartott töltötte családjától távol a húsvétot. Hagyomány már, hogy ilyenkor ünnepi szentmisét tartanak, amelyre szívesen jelentkeznek az elítéltek.

Itt a szürke hétköznapokban egy kicsi színt visz bele, persze nem lehet ugyanolyan és persze nem is cél, az ember nem is akarhatja, hogy ugyanolyan legyen, az butaság volna.

Meg kell próbálni elviselhetővé tenni, illetve gondolkodni azon, hogy milyen lesz majd, ha újra kint tudjuk ezt ünnepelni.

Az intézetnek saját lelkésze van, de a húsvéthétfői szentmisét ezúttal Brenner József nagyprépost celebrálta a 101 fogvatartottnak.

BRENNER JÓZSEF nagyprépost
A gondolatok, amiket akarok mondani nekik, az hasonló, mint a kintieknek amit mondok. Annyiban van különbség, hogy a fogvatartottakat egy kicsit talán bíztatni kell és reményt kell nekik adni.

Brenner József a feltámadás öröméről, majd testvére, Brenner János vértanúságáról beszélt a fogvatartottaknak. Az egykori rábakethelyi káplán az 56-os forradalmat követő egyházüldözés áldozata lett: 60 évvel ezelőtt, 1957 decemberében kegyetlenül meggyilkolták.

Lefogták és 32 késszúrással megölték, beverték a fejét egy nagy rúddal, úgyhogy amikor temettük, rá se lehetett tenni a papsapkát. Ráléptek a nyakára. Most is meg van nekem az a papi gallérom, amin látszik a lábnyom.

Az intézet vezetői szerint a hit és a közösségi élmények révén erősödik az elítéltekben a tudat, hogy érdemes a jóra törekedniük, ez pedig később a társadalomba való beilleszkedésüket is segíti.

A börtönben ezért nem csak ünnepeken tartanak szentmisét. Vasárnaponként az imateremben gyűlnek össze, ahol az oltár és az üvegablak is az egyik fogvatartott keze munkája. A szentek mellett Brenner János vértanú alakját is megörökítette.

2017. április 18.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében