Hírek

Húshagyó kedd, a farsang utolsó napja

2013. február 12., 17:10

A magyar néphagyomány szerint ilyenkor nagy mulatsággal illik búcsúztatni a maskarás időszakot és a telet. Az AGORA, a Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület másodszor rendezett farsang farka programot, ahol a színpadi produkciók mellett jelmezverseny, fánk-kóstolás és kiszebáb-készítés is szerepelt a kínálatban.

Húshagyó kedd, a farsang utolsó napja

A Fő térre tervezték, végül az időjárás miatt a Kisfaludy utcai színházteremben rendezték meg a farsang farka mulatságot. Ez nem szegte kedvét a résztvevőknek, egymást követték a fellépők. 

A Kanizsai Gimnázium diákjai farsangi dalcsokorral készültek, játékos, humoros produkciójukban pedig népszokásokat elevenítettek fel.

"De a leány azt mondja, nem megyek férjhez soha."

"Kongózás, rönkhúzás, vénlány csúfolás, a mai fiataloknk ez kimarad az életéből, és mi most sokat megtanultunk belőle."

A legkisebbek jelmezversenyén Hófehérke és a hét törpe is megjelent. A Napsugár óvoda Pipitér csoportja pedig búsónak öltözött.

"Farsang van, farsang van..."

Farsang farka a böjt előtti nagy mulatozás és lakomák ideje. A rendezvény célja a népszokások megismertetése, és a városi programkínálat színesítése.

Kőszegfalviné Pajor Klára - elnök, Szombathelyi Civil Kerekasztal
"Sajnos az időjárás közbeszólt, beszorultunk ide, de szép számmal jönnek óvodák, iskolák. Ugyanazok a programok lesznek, mint amit a Fő térre terveztünk, kivéve a futóversenyt."

"Állagra, illatra finom."

Az előtérben farsangi fánkokat zsűriztek. Az aranybarnára sült csöröge, és a lekváros szalagos fánk is ízletesre sikeredett.

Rózsa Károly - cukrászmester, zsűrtag
"Egy kevert, élesztős tésztáról van szó, jól ki kell dolgozni, sütésnél pedig arra kell figyelni, hogy ne szívja meg magát zsiradékkal."

A fánkot forralt borral öblíthették le a szomjas vendégek, többféle változat is készült belőle.

"Van benne aszalt szilva, vörösáfonya, citrom, narancshéj, meg fűszerek."

Az óvodák kiszebábot készítettek, szavazni lehetett a legszebbre. Ezt a hagyomány szerint elégették, így űzték el a telet, és hívták a tavaszt a régiek.