Hírek

Hőség

2014. július 18., 17:13

Másodfokú hőségriasztás van érvényben vasárnap éjfélig az ország hét megyéjében és a fővárosban. Bár Vasban nincs kánikula-riadó, itt is meleg napok következnek. 11 és 15 óra között nem tanácsos a tűző napon tartózkodni, és több folyadékot ajánlott fogyasztani. A gyerekeket, az időseket és a szívbetegeket fokozottan védeni kell a hőségtől.

Hőség

Aki teheti, vízparton vagy strandon vészeli át a kánikulai napokat. A városi aszfaltrengetegben pedig a szökőkutak környékén keresnek felfrissülést a járókelők.

A hőség megterheli a szervezetet, sok folyadékkal, árnyékkal védekeznek ellene legtöbben.

"Sok folyadék, tea, most fagyiztunk egyet, meg hűs szoba."

"Kalappal, napszemüveggel, sok folyadékkal, és ha nagyon meleg van, árnyékba megyünk."

Szomjaznak a növények is, a Fő téri leándereket még délelőtt megöntözik. Az emberi szervezet folyadékigénye melegben 3-4 literre növekszik. Vizet, teát, leveseket, szénsavmentes üdítőket, gyümölcsleveket ajánlott fogyasztani. Ilyenkor több ásványvíz fogy a boltokban, és sokan frissülnek jégkásával, fagylalttal. Ebben a cukrászdában naponta 300-500 gombóc fagyit adnak el.

Barkiné Novák Mária - ügyvezető, Claudia Cukrászda
"Ilyenkor nagyon sokan, aki teheti elvonul a városból, és a fagylaltfogyás nem tükrözi az időjárásnak ezt a hatását. Változó, 20-50-60 kiló már egy jó mennyiség."

Az önkormányzat közzétette a városban fellelhető ivókutak és a légkondicionált helyiségek listáját. Nyitva tartási időben a Városháza kellemes hőmérsékletű aulájában lehet megpihenni, továbbá a bevásárlóközpontok közösségi terei is használhatók ilyen célra. Az előrejelzések szerint kedden várhatóan enyhül a meleg, addig azonban akár 33 fokos csúcshőmérséklet is lehet napközben.