Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Horvát nap

Adásban volt: 2018. július 9.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Megjelent a Durdice Énekkar második lemeze, erről is hallhatott dalokat a Horvát Nap közönsége. Tizedszer gyűltek össze a Szombathelyen és környékén élő horvátok, hogy együtt töltsenek egy kellemes délutánt, estét a Fő téren. Természetesen a rendezvényről ezúttal a kivetítő sem hiányozhatott, hiszen a horvátok világbajnoki elődöntőbe jutásáért is együtt szurkoltak.

Horvát nyelvű istentisztelettel kezdődött a tizedik Horvát Nap a Fő téren. A szentmisét több éve a horvát származású burgenlandi nyugalmazott plébános celebrálja.

Anton Kolic - nyugalmazott plébános
“Nagyon fontosak az ünnepeink, fontos ez a találkozás, hiszen együtt lehetünk, jó érezzük magunkat.”

Az óhazából a török hódítások elöl menekülő horvátok a 16. században telepedtek le Nyugat-Magyarországon, azóta őrzik nyelvüket, kultúrájukat és igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni a hagyományaikat.

Skrapits László - elnök, Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
“Egyre többen látogatják ezt a rendezvényt, szine most már várják a szombathelyiek, hogy minden évben itt legyünk a Fő téren, aminek nagyon örülünk. Így megismernek minket, a kultúránkat

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arról is beszélt, hogy Szombathelyen a nemzetiséghez tartozók többféle programmal  erősítik közösségüket. Ilyen a horvát bál, a Horvát Nap vagy éppen a horvát klub számos rendezvénye. A városban alakult meg a Magyarországi Horvátok Szövetsége, a régióban élő horvát nemzetiségűek pedig a gradistyei horvátok egyesülete fogja össze. A találkozón Semjén Zsolt nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter és Soltész Miklós nemzetiségi kapcsolatokért is felelős államtitkár üdvözletét Firtl Mátyás tolmácsolta. Kiemelte: a kormány idén 5 120 millió forinttal támogatja a Magyarországon élő nemzetiségeket. Példaértékűnek mondta a szombathelyi horvát oktatási központ létrehozását.

Jurasits Ferenc - elnök, Szombathelyi Horvátok Egyesülete
“Az iskolában van egy 12 fős csoportunk, az elsőben most végeztek, és 14 fővel indul a következő első osztály. Az óvodai részben 45 gyerek van, és jövőre indul 24-es csoport.”

A Horvát Nap a köszöntők után zenével, énekkel és tánccal folytatódott. Fellépett a szombathelyi Gyöngyvirág vegyeskar, a szentpéterfai énekkar és tánccsoport, a Guslice tamburazenekar;  a horvát oktatási központba járó óvodások és iskolások, a Marko Vukasović Kulturális Egyesület és az anyaországból érkezett szamobori énekegyüttes is. A táncházban a talpalávalót a Pinka Band és Koprive együttes húzta.

2018. július 09.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében