Hírek

Holokauszt előadás a Premontreiben

2017. április 25., 12:04

A vészkorszakban elhurcolt szombathelyi gyermekek emléke előtt tisztelegtek egy színdarabbal a Premontrei Gimnáziumban. A készítők szándéka a holokauszt emléknapja környékén az volt, hogy segítsenek a fiataloknak átérezni az egykori tragikus sorsokat.

Holokauszt előadás a Premontreiben

Nem felejti a szombathelyi zsidóság a vészkorszakban elhurcolt 613 gyermeket, emléküket már egy színdarabbal is őrzik.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
“Ez egy korosztályt jelent. Ez azt jelenti, hogy a 613 gyermek nem tudott családot alapítani, és ma emiatt egy korosztály hiányzik a zsidóságból.”

Így magyarázta a közösséget ért veszteséget a hitközségi elnök, aki a Premontrei Gimnáziumban ajánlotta a diákok figyelmébe a Csillagom, Eszter című előadást. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy a darabot a társegyház által fenntartott iskolában mutatják be.

A munkaszolgálatra induló apa búcsúztatásával kezdődik a családok ezreinél lejátszódott történet.

Kummer Zsuzsanna - koreográfus, rendező
“Eszterről szól, aki a holokauszt idején szerelmes lesz egy fiúba, és ő menti meg az életét. Szülei nem élik túl a darabban, ők meghalnak, de egy utópisztikus gondolattal, hiszen mindenki hisz az angyalban, hisz egy túlvilágban, és visszatérnek hozzánk.”

A Németh Péter által írt darabban több iskola diákjai is feltűnnek. A legtöbb lehetőség a szombathelyi Aranyhíd intézmény tanulóinak jutott, de a főszerepet egy toronyi kislány kapta.

"Nem könnyítetted meg a dolgomat. Vagyis megkönnyítetted, de gondolkodom rajta."

A kis színész számára igazi kihívás volt Eszter alakjának megformálása.

Fehér Virág - tanuló, Toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola
“Egy kicsit nehéz volt, mert ugye teljesen le kellett hangolódni, tényleg rá kellett készülni. És hát ez nem áll éppen közel hozzám, inkább a nevetés. Teljesen az ellentettjét kell most játszani. De hát Zsuzsa néni segítségével meg a Peti segítségével sokkal könnyebb volt erre felkészülni.”

A fiú főszereplő pedig Orsós Róbert volt, aki rutinosan mozgott a színpadon. A Csillagom, Eszter című színdarabot az elhurcolt 613 gyermek emlékére - a tervek szerint - legalább ugyanennyi fiatal nézi majd meg.