Hírek

Híres szombathelyi nők: Erdődy Ilona

2016. október 25., 16:46

Egy rózsaszín napló volt a Pannonhalmi Apátságban, ami felkeltette Kelbert Krisztina figyelmét. A történész három évig tanulmányozta gróf Erdődy Ilona életét, míg megszületett a róla szóló kötet.

Híres szombathelyi nők: Erdődy Ilona

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Híres szombathelyi nők legújabb, 14. kötetét. A grófokat és grófnőket és más helyi prominens személyiségeket Puskás Tivadar polgármester köszöntötte a rendezvényen.

"A könyv az egy igazi, megfogható, illattal bíró, csodálatos dolog.”

A sorozat a férfiak körében is népszerű.

Takácsné Tenki Mária – sorozatszerkesztő, bizottsági elnök
„Ezek mind olyan értékes életutak, ahol legtöbbjében férfi is van a nők mellett, mint ahogy minden sikeres, híres férfi mögött áll egy nő, ugyanúgy a sikeres nők mellett is álltak férfiak, akik a megvalósításban segítettek.”

A kiadó tervei szerint még két kötet születik ebben az évben.

Farkas Csaba – ügyvezető igazgató, Szülőföld Könyvkiadó
„A legfontosabb az üzenete ennek a sorozatnak: a legfontosabb az, hogy minden nőnek, asszonynak a gyökere Szombathelyre vezetődik vissza, és ugye egy 22 kötetes, sikeres sorozatot szerkesztünk, amely egyedülálló Magyarországon.”

A fiatal grófnő rózsaszín naplóját olvasta először a szerkesztő – ez keltette fel az érdeklődését a II. Világháborúban önkéntesként szolgáló nő iránt.

Kelbert Krisztina - szerkesztő, osztályvezető, Savaria Múzeum
„Három éve áll a kutatásaim fókuszában, először a Pannonhalmi Főapátság hagyatékában találkoztam az ő hagyatékával és iratanyagával, és ott bukkantam arra a nagyon bájos és kedves rózsaszínű naplóra, amely 1933 és '36 között íródott, és tulajdonképpen az arisztokrata hölgy, az arisztokrata lány 16-18 éves korában teljes látképet kapunk Erdődy Ilonáról.”

Harangozó Bertalan kormánymegbízott mellett Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportjának vezetője is méltatta a grófnő tevékenységét. Ebben az évben még két kötetre számíthatnak az olvasók: Kristóf Ágota és Győrvári Edit életrajzát dolgozzák fel a sorozatban.