Hírek

Hétköznapi pénzügyek az iskolákban

2016. szeptember 27., 15:07

Új tárgy került be a középiskolások tantervébe: a hétköznapi életben hasznosítható pénzügyi ismereteket tanulhatnak egy-egy évfolyamon a gyerekek. Az ehhez szükséges kiadvány nemrég érkezett meg az intézményekbe, többek között a Savaria szakgimnáziumban is megkezdődött az oktatás.

Hétköznapi pénzügyek az iskolákban

Először veszik kézbe pénzügyi-gazdasági tankönyvüket a Savaria szakgimnázium kilencedikes diákjai. Velük együtt országszerte több mint kétszázötven középiskolában kezdődött meg az oktatás ebből az új kiadványból. Mostantól azok a gyerekek is megszerezhetik a legalapvetőbb pénzügyi ismereteket, akik egyébként nem ilyen irányú tanulmányokat folytatnak. Első órán egy hétköznapi szituációt dolgoztak fel.

“Mi lehet esetleg az előnye a másik megoldásnak, hogyha nem a kollégiumot választja valaki, hanem a bejárást. Mit gondoltok? - Otthon nyugodtabban tud tanulni.”

Ebből az iskolából két pedagógus vett részt az ide kapcsolódó továbbképzésen.

Kéri Zsuzsanna - tanár, SZMSZC Savaria Szakgimnázium és Kollégium
“Ennek az egész tantárgynak igazából az lenne a lényege, hogy a gyerekek, a fiatalok egy kicsit jobban megismerkedjenek a pénzügyekkel a mindennapok szintjén. Hogy igazából ne legyen nekik annyira távoli az, hogy mondjuk hogyan működik a bank, vagy akár egy háztartás.”

A Savariában nem teljesen új ez a téma, de ilyen komplex formában csak most került be a tantervbe.

Sümegi Tamás - igazgató, SZMSZC Savaria Szakgimnázium és Kollégium
“Vállalkozási ismereteket már tanulnak diákjaink nagyon régóta a szakképző évfolyamokon. Most ettől az évtől kezdve már kilencedik évfolyamon bevezetjük ezt a tárgyat, kiegészítve a pénzügyi ismeretekkel. Tehát ez az újdonság, hogy nemcsak a vállalkozói ismeretek, hanem pénzügyi ismeretek, amik már a család pénzügyi, költségvetési helyzetétől kezdve vezetnek majd el a második félévben a vállalkozási ismeretekig.”

Egyelőre öt osztályban, heti egy alkalommal szerepel az órarendben a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó tantárgy.