MNB - 2
MNB

Hírek

Hetedik alkalommal rendezték meg hétvégén az Oladi Őszköszöntő Fesztivált

2014. szeptember 29., 16:11

Napközben a kilátogatók színes programokon vehettek részt, este pedig a tüzijátékot és máglyagyújtást követően óriási bulival szórakoztatta a közönséget az LGT.

Hetedik alkalommal rendezték meg hétvégén az Oladi Őszköszöntő Fesztivált

Kegyeibe fogadta az időjárás az Oladi Őszköszöntő rendezvényt, aminek programkavalkádjára szép számú közönség volt kíváncsi. Kézműves ház, csocsó, rodeó bika, légvárak, lovas hagyományőrzők várták a fesztiválozókat.

Fazekas Gábor – rendezvényszervező
„Előzetes terveink szerint az egész családnak szervezzük az eseményt. Idén úgy látom, hogy ez teljesen bejött, hiszen a kis bölcsődéstől, a babakocsiban ülőtől a nagymamáig, nagypapáig itt van mindenki. A programokat is igyekeztünk a kísérő programokkal együtt úgy alakítani, hogy mindenkihez szóljon.”

A színpadon többek között fellépett Levente Péter is, aki előadásával nagy sikert aratott a gyermekek és felnőttek körében egyaránt.

„Apa! Tudtad apa? Tudtam. Megbeszélted anyával? Szeretlek édesapa! Anya! A testvérem lány legyen és olyan szép legyen, mint te vagy anya!

Levente Péter  azt mondta, közel áll a szívéhez Szombathely.

Levente Péter - színész, tanár
„Társas lényként igyekszem forgolódni azokon a helyeken, ahova meghívnak. Szombathelyen például először akkor jártam, 1945. jan. 18-án, menekülés közben Nagyváradról Salzburg felé, amikor a húgom egy szombathelyi óvóhelyen született meg. Azóta nekem 2 város rettentő fontos: szülővárosom Nagyvárad, és Szombathely, a húgom szülővárosa.”

Ínycsiklandozó illatok terjengtek a levegőben, hiszen a rendezvény keretében lecsófőző versenyt rendeztek rengeteg részt vevővel, akik szívüket-lelküket belefőzték a kondérokba.

Somlóiné Pintér Szilvia
„Házi zsír, házi kolbász, házi szalonnával készül és csak paprika, paradicsom, hagyma és só. Semmilyen más fűszert nem rakunk bele.”

Sümegi Szilvia
„Meg lehet nézni a kondéromat, tele volt, és már a zsűrinek csak egy tányér maradt mind a két féléből, csináltunk tojásos lecsót és normál lecsót.”

Kitalált történeten alapuló Tűzokádó Játszóház várta a kicsiket. A cél az volt, hogy különböző ügyességi és logikai feladatokkal fűszerezve a gyerekek képességeit fejlesszék, de úgy, hogy ezt ők ne vegyék észre.

Kiss Andrea – szakági vezető, AGORA
„7 próbát kell véghez vinni ahhoz, hogy a sárkány megszelidüljön. Például meg kell keresni az aranyalmákat vagy a ládában a kincseket vagy például meg kell menteni a királylányt a sötét erdőből.”

Az oladi őszköszöntő csatlakozott az Itthon vagy, Magyarország szeretlek! című programhoz, ami országos kezdeményezésre Szent Mihály napjához kapcsolódik.

Rettegi Attila – igazgató, Oladi iskola
„Ez a hagyomány arról szól, hogy Szent Mihály napján vitték be a pásztorok a nyájat, és akkor számoltak el a végzett munkával. Ekkor általában máglyatüzet gyújtottak, ami az összetartozást fejezte ki.”

A máglyagyújtást és a tüzijátékot követően hatalmas bulit rendezett az LGT emlékzenekar, megkoronázva ezzel az oladi fesztivált.