Hírek

Herényi esszenciák

2020. szeptember 22., 23:11

Népi hagyományokkal ismerkedhettek, házi készítésű finomságokat kóstolhattak, koncerteket, előadásokat hallhattak a Herényi esszenciák háromnapos programjának résztvevői az elmúlt hétvégén a Herényi Kulturális és Sportegyesület, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében. A kertészetek hosszabb nyitva tartással és jó tanácsokkal várták az érdeklődőket.

Herényi esszenciák

Jellegzetes Gencsapáti érték, hímestojás készül karcolással.

A 19. század végén a falu tanítója mutatta meg a technikáját, azóta anyáról leányra öröklődik a tudás. Időközben sajátos gencsi minták alakultak ki.  

Csordás Csabáné - tojásfestő népi iparművész
"A természetben előforduló virágok, tulipán, rózsa, nefelejcs és állatok, csirke, bárány, nyúl, ezeket a hagyományos mintákat karcolom, de újakat is tudok alkotni."

A falu lakodalmi finomságát, a kalinkót is meg lehetett kóstolni. Az édes kalácstésztát nyolc szálból fonják kerek formára, a családokban öröklődik a recept.

Spiegel-Szabó Viktória - közösségfejlesztő, Gencsapáti Művelődési Ház
"A lakodalmi menetben dobálták, kóstoltatták a lesőket, így hívták a bámészkodókat. Illetve a lakodalom végén hajnalban minden család kapott egy kalinkót meg egy üveg bort."

A megye kézműves hagyományaival, helyi értékekkel lehetett ismerkedni a herényi heti piac negyedik napján.

Éles Krisztina - igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága
"Igyekeztek a partnereink mindent hozni. A szellemi örökséget helyi kézművesek mutatják meg, de hoztak a kistelepülésekről helytörténeti anyagot."

Bejcgyertyánosból kosárfonó érkezett, aki kicsi kora óta gyakorolja a mesterséget, a fűzvesszőt is maga termeszti.

Pados Zoltán - kosárfonó népi iparművész
"A kosárfonó műhelyben nevelkedtem, ott nőttem föl, az egész családunk, a rokonság, mindenki kosarat font, bárkihez mentünk, mindenhol ezt láttam, nem volt másban részünk, kosárfonás volt."

A Herényi Esszenciák programsorozat a népi hagyományok megismertetésén túl számos szórakozási lehetőséget tartogatott.

Könnyű- és komolyzenei koncertek szerepeltek a kínálatban, megnyíltak a herényi udvarok, ahol helyi termékeket lehetett kóstolni. Az arborétumban szakvezetés mellett sétálhattak a látogatók, a kertészetek éjszakáján hosszított nyitva tartással, akciókkal, jó tanácsokkal fogadták a vásárlókat. Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan kiállítás, előadás és orgonakoncert várta az érdeklődőket.