Hírek

Helyi hírek

2017. március 22., 12:40

A helyi televíziók műsora az egyik legfontosabb információforrás a lakosság nagy része számára, legalábbis ami a közvetlen környezet híreit illeti - többek között ez derült ki egy közelmúltbeli kutatásból. A Kutatópont felmérése azt vizsgálta, ki honnan tájékozódik, ha a lakóhelye eseményeire kíváncsi.

Helyi hírek

Egy friss felmérés szerint - a globalizálódás ellenére - továbbra is fontosak az emberek számára a lakóhelyüket közvetlenül érintő hírek. Kérdésünkre, hogy ezekről honnan tájékozódnak, a szombathelyiek többsége a helyi televíziót és a megyei napilapot említette.

“Szombathelyi tévéből meg a Vas Népéből.”

“Megnézem a Szombathelyi tévét mondjuk, vagy a Vas Népéből.”

“Jár a Vas Népe, aztán inkább onnan. Meg a televíziót is meg szoktam nézni a híreket, meg mindent.”

A februárban elvégzett kutatás eredménye szerint a felnőtt lakosság 88 százaléka rendszeresen tájékozódik a helyi eseményekről. Főként a megyeszékhelyen élők és a 60 év felettiek körében magas azok aránya, akik olvassák-nézik a szűkebb környezetüket érintő híreket. Többségük ismerősöktől szerzi az információit, akik viszont a helyi médiumokból tájékozódnak, azoknak 40 százaléka számára a televízió az elsődleges hírforrás, ezt követi a nyomtatott sajtó és az internet.

Lovass Tibor - elnök, Helyi Televíziók Országos Egyesülete
“Állandó jelleggel kell vizsgálnunk, néznünk azt, hogy mi az a fontos dolog, mi az, ami miatt mi az emberek szerint hitelesek vagyunk, és szerethetők vagyunk. Hiszen ez jött ki a felmérésből, és hogy azért minket néznek, mert a helyi televízió hiteles. Ez egy országos felmérés, tehát nem csak rólunk van szó, szombathelyiekről, hanem arról a 77 tagjáról mondjuk a Helyi Televíziók Országos Egyesületének, akik becsülettel végzik a napi dolgukat.”

Új jelenség, hogy a multinacionális cégek is felismerték a helyi sajtó szerepét. Célzottan a helyi televíziókon és újságokon keresztül igyekeznek megszólítani a lakosságot.

A szakember szerint természetes az az igény, hogy tudni szeretnénk környezetünk híreiről, a válaszott információforrás  azonban településnagyság, életkor és iskolázottság függvénye.

Velics Gabriella - egyetemi docens, ELTE SEK Bölcsészettudományi Centrum
“Minél fiatalabbakat kérdezünk, annál inkább valószínű, hogy valami képernyőn keresztül fogják megkapni a tartalmat. Ez a képernyő nem feltétlenül televíziós képernyő, lehet, hogy valamiféle információforrás az internetről vagy egy közösségi médiát használ információforrásként. Az idősebbek esetében azonban egyértelmű, és talán mondhatom azt, hogy az iskolázottak esetében is egyértelmű, hogy a televízió még mindig vezető információforrásnak számít.

A Szombathelyi Televízió hétköznaponként kétórányi műsorral: közéleti és más tematikus magazinokkal, naponta friss híradóval járul hozzá a helyiek tájékoztatásához.