Hírek

Hello Szombathely! - Telefonos applikáció mutatja majd be a város nevezetességeit három nyelven

2021. július 27., 13:57

A diákok, a fiatal felnőttek és az idősebb korosztály digitális készségfejlesztését szolgálja a Pannon Gazdasági Hálózat sikeres pályázati projektje. A „Haladjunk együtt a digitalizáció borostyánkőútján” elnevezésű programban élményalapú ismeretterjesztő előadások, a digitális írástudás tanítása, a fenntarthatóságot előtérbe helyező középiskolás alkotópályázat mellett egy a város történelmét és turisztikai értékeit bemutató telefonos applikáció készítése is szerepel.

 

Hello Szombathely! - Telefonos applikáció mutatja majd be a város nevezetességeit három nyelven

A Szombathelyi Televízió archívumában a város minden nevezetessége, kulturális és turisztikai értéke fellelhető. Ezekből a felvételekből készül most 9 kisfilm.

Sugár Judit – vágó, Szombathelyi Médiaközpont
„Például a nagyobb intézmények, egyházi épületek, itt éppen a Szent Márton filmet látjuk, a Székesegyház, a Zsinagóga, a Fő tér, tehát a nevezetesebb, látványosabb részei Szombathelynek, mint például a Csónakázó tó.”

A filmek a város több mint kétezer éves történelmét mutatják be virtuális túraként, akár csoportos kalandot, közösségépítő szerepet is ellátva.

Horváth Zoltán – igazgató, Szombathelyi Médiaközpont
„A Szombathelyi Médiaközpont nagy örömmel csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Mi is nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy Szombathely turisztikai értékei megfelelő módon legyenek bemutatva. Ezt a televízión, vagy akár a Savaria Fórumon keresztül igyekszünk megtenni, most azzal, hogy egy applikációba is bekerülhetnek ezek a videós anyagok, igazából mi is egy új platformot nyitunk. Nagyon remélem azt, hogy minél szélesebb körhöz el fognak jutni ezek az általunk elkészített filmet.”

Amíg a Szombathelyi Televízióban a kisfilmek készülnek, a Pannon Gazdasági Hálózat Innovációs Központjában a fejlesztőmérnök a telefonos applikáció részletein dolgozik. A kiterjesztett valóság alapú kaland a borostyánkő út mentén a Helló Szombathely! nevet kapta.

Takács Ádám – fejlesztőmérnök, PBN
„9 hely lesz Szombathelyen, ahová el kell jönnie, aki letölti az applikációt, és mind a 9 helyen aer-tartalom elérhető számára. Ha elmész a látványosságra, akkor tudsz róla olvasni három nyelven leírást.”

A „Haladjunk együtt a digitalizáció borostyánkő útján” elnevezésű projekt a digitális idegenvezető applikáción kívül a diákok számára élményalapú ismeretterjesztő előadásokat, a fiatal felnőtteknek digitális készségfejlesztést, a 40 év felettieknek pedig az okostelefonos, számítógépes technológiákkal kapcsolatos felzárkóztatást, az online felületek magabiztos használatát segítő, gyakorlati bemutatókkal ötvözött foglalkozásokat biztosít.

Éva Doroti – projektmenedzser, PBN
„A pályázat alapgondolata az volt, hogy hogyan tudjuk egyszerre a digitális eszközöket, technológiákat vegyíteni Szombathely város kulturális örökségével, múltjával, és ezt a városlakókhoz minél közelebb tudjuk hozni.”

A középiskolások számára meghirdetett digitális rajzpályázattal a kiírók arra voltak kíváncsiak, a fiatalok miként képzelik el a várost 2030-ban. A jövő Szombathelyét kellett megalkotniuk. A közönség szavazata alapján három csapat jutott az augusztusi döntőbe. A digitalizációt bemutató ismeretterjesztő rendezvények az év végéig tartanak. A digitális idegenvezetőként is szolgáló, ingyenesen letölthető Helló Szombathely! telefonos applikáció várhatóan decemberre készül el.