Hírek

Hazaérkezett Barta Márton

2017. szeptember 15., 15:46

Hétfőn érkezett haza az Egyesült Államokból, pár nappal később pedig rajongóival, tisztelőivel találkozott Barta Márton és családja. A Szombathelyi Vízmű SC ifjú titánja az augusztusi indianapolisi ifjúsági világbajnokságon a dobogó mindhárom fokára felléphetett.

Hazaérkezett Barta Márton

Gyerekektől volt hangos csütörtökön a Fedett Uszoda lelátó mögötti része. A kicsik közönségtalálkozóra érkeztek, hogy üdvözölhessék az indianapolisi ifjúsági világbajnokságon remekül szereplő Barta Mártont. A Vízmű SC fiatal kiválósága a 4x100-as gyorsváltóval aranyat, 400 méter vegyesen ezüstöt és 200 méter vegyesen bronzérmet szerzett.

Barta Márton - úszó, Szombathelyi Vízmű SC
"A legbüszkébb a 4x100-as gyorsváltóra vagyok, amit legelső nap szereztünk a fiúkkal, hiszen az egy történelmi érem volt, még sosem szerzett Magyarország egyetlen aranyérmet sem az ifjúsági világbajnokságokon és ezt csapatban sikerült elérnünk, szóval ez külön öröm."

Nemcsak a 4x100-as gyorsváltó sikere volt világraszóló, hanem Barta Márton 400 méter vegyesen elért időeredménye is megsüvegelendő. 4:15-s ideje azért jelentős, mert csaknem 3 másodperccel javította meg egyéni rekordját. Mindebben óriási szerepe van annak, hogy az idei netanyai ifjúsági EB-t követően nagy hangsúlyt fektettek edzőjével állóképességének fejlesztésére.

Budavári István - edző, Szombathelyi Vízmű SC
"Ennek az volt a lényege, hogy az első 3 táv után, tehát a pillangó, a hát és a mell után ő egy olyan 100 gyorsot tudjon úszni, amivel ott lehet a dobogón. Most, ha megnézzük a budapesti világbajnokság utolsó 100 métereit, akkor az 57:18, amit ő ott úszott, az döntős idő."

Ez azt jelenti egyrészt, hogy Barta Márton már az idei budapesti VB-n befért volna a magyar válogatottba, másrészt képzettségét tekintve jóval kortársai előtt jár. Az úszó most minivakációját tölti, hogy aztán újult erővel vághasson neki idei utolsó versenyének, a rövid pályás felnőtt Európa-bajnokságnak. Jövőre nagy valószínűség szerint helyet követel magának a nagymedencés felnőtt Európa-bajnokságra készülő válogatott keretben.