Hírek

Hatvanéves a Nyitra Utcai Általános iskola

2016. szeptember 26., 15:54

Az évfordulót a mai és egykori diákok, tanárok együtt ünnepelték szombaton az intézményben. A jubileumra iskolatörténeti emlékeket bemutató tárlatot állítottak össze.

Hatvanéves a Nyitra Utcai Általános iskola

A vasúton túli városrész első iskolája, a mai Nyitra jogelődje 1958-tól a Zanati és Szövő út sarkán működött, de az a második világháború idején, a bombatámadások miatt romba dőlt. 1956-ban, az akkori Antal János utcában épült fel az új oktatási intézmény, amit 1959-ben, valamint a 70-es évek elején bővítettek.

Kalocsai Péter - történész
A nagy tanulói létszám, nemsokára - a nyolcvanas évek elejére - elérte hatszáz főt. A pincében, úttörőszobában, orvosi rendelőkben, szertárakban is folyt a tanítás.”

Az évek során több tagintézmény tartozott az iskolához, vagy éppen csatolták azt más tanintézményekhez. Az önállóságát ez év szeptemberétől kapta vissza. 1992-ben kapta a Nyitra Utcai Általános Iskola nevet.Most 220 tanuló jár ide.

Bakó Balázs - történész
“Amikor egy iskola születésnapját ünnepeljük, akkor arra emlékszünk, hogy mennyi élmény kapcsolódott a hétköznapokban. Ismerősek a termek, a folyosók, és nem arra gondolunk, hogy mit tanultunk itt, hanem hogy mindehhez milyen élmény kapcsolódott.”

A Nyitra  2005 óta angol-magyar két tanítási nyelvű iskola, valamennyi osztálya ezzel a programmal tanul. A gyerekek a tanórák mellett többféle kötetlen foglalkozás közül választhatnak, ezek a egyike a kézműves foglalkozás, az elkészült alkotásokból is bemutat néhányat az iskolatörténeti kiállítás.

Kalocsainé Magyar Éva - igazgató, Nyitra iskola
“Nagy büszkeségünk a parkosított udvarunk, ami a gyerekek számára egy jó lehetőség. Az iskolán kívüli pogramokban  sajátossságunk a tánc. Most társastánc és rock and roll csoport működik.”

A tárlókban, tablókon az osztálynaplók, osztályképek, a kisdobos- és úttörőcsapatok emlékkönyvei mellett a mai diákéletet megörökítő fotók is helyet kaptak. Ugyanakkor már készül az iskola részletes történetét feldolgozó kiadvány.