Hírek

Hatékonyak a védőoltások

2014. november 19., 16:57

Évek óta nem volt komolyabb influenzajárvány Magyarországon - ez részben annak köszönhető, hogy egyre többen kérik a védőoltást. A háziorvosoknál már elérhető a vakcina, Vas megyébe 35 ezer oltóanyag érkezett. A 60 év felettiek, a krónikus betegek és a várandós nők ingyenesen megkapják, de mindenki másnak is érdemes beadatnia - ezt tanácsolják az orvosok.

Hatékonyak a védőoltások

A betegségek megelőzésének legjobb módja a védőoltás - hangzott el Szombathely Ma című közéleti magazinunkban. A magyar lakosság átoltottsága a kötelező vakcinákat tekintve igen magas, 98 százalékos. Ennek köszönhetően mára eltűntek olyan betegségek, amelyek száz éve még sok gyerek halálát okozták. Abban hogy ez így is maradjon, óriási szerepük van a védőoltásoknak.

Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos
"Ez egy egyéni felelősség is, hogy az én egészségi állapotomat és a gyermekemét hogyan tartom karban, de a társadalomban élő embereknek közösségi felelőssége is van azt gondolom."

Közeledik az influenza-szezon, már mutatkozik érdeklődés az oltóanyagok iránt, elsősorban a kisgyermekes szülők részéről. Az orvosok szerint a felnőttek körében is népszerűsíteni kell az oltást. Különösen az egészségügyben és az oktatásban dolgozóknak lenne fontos kérniük.

Schneider Ferenc - infektológiai osztályvezető, Markusovszky-kórház
"Nem tudunk olyan higiénés előírásokat foganatosítani, hogy ne terjedjen tovább. Az influenzát a lakosság nem tartja igazán komoly betegségnek, pedig az. Lázzal, súlyos légúti tünetekkel járhat."

A közösségbe járó gyerekekre különösen oda kell figyelni.

Vincze Magdolna - csecsemő- és gyermekgyógyász
"Az a gyermek, aki közösségből megy haza, a személyes higiénére ügyeljünk, kezét mossuk meg, öltöztessük át. Ha köhög, tüsszög, ne érintkezzen a kisebbekkel, azt a helyiséget, ahol alszik, szellőztessék át."

A cseppfertőzés ellen nehéz védekezni. Legfontosabb a gyakori kézmosás, erre már a gyerekeket is időben rá kell szoktatni. Ezen kívül, aki beteg, és megteheti, maradjon otthon saját és környezete védelme érdekében.