MNB - 2
MNB

Hírek

Hatalmas érdeklődés kísérte a jogász egylet kreditpontos rendezvényét

2020. február 25., 15:57

A 2018-tól hatályos új ügyvédi törvény szerint ez évtől beindult a kötelező kreditpont gyűjtés. A továbbképzési időszak öt év, ez idő alatt 80 pontot kell szerezniük az ügyvédeknek, kamarai jogtanácsosoknak. Aki nem teljesíti az előírást, kizárják az ügyvédi kamarából. A Vas Megyei Jogász Egylet ingyenes szakmai rendezvényein helyben szerezhetik meg az érintettek a kreditpontokat.

Hatalmas érdeklődés kísérte a jogász egylet kreditpontos rendezvényét

Zsúfolásig megtelt a Megyeháza díszterme. Hatalmas érdeklődés kísérte a jogász egylet kreditpontos rendezvényét. Nem véletlen, hiszen mostantól helybe hozzák az ingyenes továbbképzéseket.

Spitz János – elnök, Magyar Jogász Egylet Vas Megyei Szervezete
„A megyei szervezetünk úgy döntött, hogy leveszi, vagy megpróbálja levenni ezt a terhet a kollégák válláról, ezért itt házon, megyén belül indítottunk el egy képzési folyamatot, ami azt jelenti, hogy 5 előadás tavasszal, 5 előadás késő ősszel, és ebből kb. már össze lehet hozni azt a pontértéket.”

Az új ügyvédi törvény öt éves továbbképzési időszakokat határoz meg. Ezen belül évenként 16 pontot kell összegyűjteni tanfolyamokon és szakmai rendezvényeken. A megyei jogász egylet az ügyvédi kamarával kötött megállapodásának köszönhetően az érintetteknek nem kell például a fővárosba utazniuk, hogy részt vegyenek a kötelező képzéseken.

Komáromi László - ügyvéd
„Ismerem a budapesti képzéseket. Belegondolni is rossz, hogy 6 órát kellene utazni egy-egy képzés miatt. Hála a Jogászegylet Vas megyei szervezetének. Ez most itt helyben jó színvonalú előadókkal megoldódik.”

A képzéssorozat a jog széles skáláját öleli fel. A vasi tematikában szerepel a keresetindítás- és visszavonás problematikája, a közvetítői eljárás, szó esik az orvosi műhibaperekkel kapcsolatos gyakorlatról is. Ezúttal például a személyiség jog került előtérbe.

Hoós Tibor – nyug. tanácselnök, Szombathelyi Törvényszék
„Az ember méltóságához fűződő jog szinte gyűjtőfogalom a személyiségi jog sokaságában. Ezen belül van az élethez, a testi épséghez, a magánélethez, a levéltitokhoz való jog. A törvény ezeket részletesen felsorolja.”

Kuriózum, hogy a március 6-i megyei jogásznap is beletartozik a pontokkal értékelt szakmai rendezvények sorába. Az első pontgyűjtő továbbképzési időszak 2020. január 1-től 2024. december 31-ig tart. Aki nem tesz eleget a törvényi kötelezettségének, azt az ügyvédi kamara törli tagjai sorából.