Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Hat nyelven zajlott az az erdészeti konferencia Szombathelyen

Adásban volt: 2019. május 16.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Az uniós erdőgazdálkodási stratégia végrehajtása városaink és régióink fenntartható életmódja érdekében címmel tartottak konferenciát. A  Szombathelyi Erdészeti Zrt. központjában lévő eseményre Európa számos országából érkeztek döntéshozó szakemberek. A cél az erdők védelme, a klímaváltozás által okozott problémák megoldása.

Hat nyelven szólaltak fel azon a konferencián, amelyet az erdők védelme érdekében szerveztek Szombathelyen. Az unió döntéshozói és külső szakértők, valamint a hazai szakemberek mondták el a tapasztalataikat és a kutatási eredményeiket a régiós erdőgazdálkodással kapcsolatban.

Majthényi László - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
“A következő években cél, hogy az erdősültség mértéke elérje a 27-28 százalékot Magyarországon - mondhatjuk azt is, hogy Vas megye lehet ebben a példa, hiszen az átlag 20-21 százalékos erdősültséggel szemben nálunk már most is 27 százalék az erdősültségnek.”

2016-ban jött létre a BIOEAST kezdeményezés, ennek kapcsán Juhász Anikó helyettes államtitkár az éghajlatváltozásból eredő sajátos kihívásokról beszélt - a kontinentális bioföldrajzi régió azonos problémákkal küzd.

Juhász Anikó - agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár
“A klimatikus viszonyaink nagyon hasonlóak ezeken a területeken, tehát közép-kelet Európában, úgyhogy ebben működik együtt az a 11 tagállam, aki a kezdeményezésünk része, és gyűjtjük össze azt a tudást, illetve azt az igényt, ami felmerülhet, hogy jobban csináljuk együtt.”

A hazai erdészeti kutatás központja Sárváron van. Az intézet igazgatója a felmelegedés és szárazság hatásának kompenzációs lehetőségeiről beszélt. Borovics Attila szerint a cél az őshonos erdők fennmaradása.

Borovics Attila - intézetigazgató, Erdészeti Tudományos Intézet, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ
“A megoldás kulcsa maga a növényanyag, az okos emberen kívül, az erdészen kívül, tehát ha jó helyről jó helyre visszük a növényanyagot, tehát egy szárazabb helyről összegyűjtöm a szaporítóanyagot, akkor gyakorlatilag ezer évnyi távolságot tudok azonnal leküzdeni egy egyzserű döntéssel, a mi munlánk az, hogy ezt a kapcsolatot A és B pont között megteremtsük, erre ma már a genetika és a térinformatika eszközeivel lehetőség van.”

A megoldást Borovics Attila abban látja, ha Délkelet-Európai szaporítóanyag kerül a hazai erdőkbe: ezek a melegebb és szárazabb égtájon élő fák több évtizedig kibírhatják az éghajlatváltozás miatti aktuális magyar viszonyokat.

2019. május 16.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében