Hírek

Hasznos a jog, de nem feltétlenül oldja meg a problémákat

2014. október 21., 17:49

Ezt tanácsos figyelembe venniük a lakótelepeken élőknek. A személyes találkozás és az egymásra figyelés sok kellemetlen helyzettől mentené meg a lakókat.

Hasznos a jog, de nem feltétlenül oldja meg a problémákat

Sokan, sokféle szokással élnek a lakótelepeken, társasházakban.Leggyakrabban a zaj, a hangoskodás, a szemetelés és a kutyatartás okoz konfliktusokat. Lakóközösségben élni nem egyszerű feladat, bár bizonyos szabályok betartásával jóval könnyebb lenne- hangzott el a Szombathely Ma című közéleti műsorunkban.

Beliznay Pálné, vezető, Bem-Lakásszövetkezet
„A házirend pontosan meghatározza, hogy kinek hogy kell viselkednie, meddig lehet házimunkát csinálni, ha egy építkezés van, illő kitenni, hogy átalakítás van, körülbelül mennyi ideig fog ez tartani, elnézést kérni a szomszédoktól, általában ezt megteszik. Mi ezt minden esetben elmondjuk”

A lakásszövetkezet elnöke elmondta, sok gond oldódott már meg annak köszönhetően, hogy az érintettek személyesen találkoztak és megbeszélték a problémáikat. A pszichológus is azt mondja, az a legnagyobb baj, hogy a szomszédok már meg sem ismerik egymást. Gyakran előfordul az is, hogy az együtt élők nincsenek tisztában a jogaikkal.

Sándorné Bogáth Margit- pszichológus
„Ha nem tanítjuk őket, ha nem hívjuk fel a figyelmet, akkor sötétség van. Már iskolás korban, sőt még ezt megelőzően is nagyon sokat kellene, olyan tankönyvek kellenének, amelyekben az emberi együttélésről, a szabályokró, az alkalmazkodásról, a viselkedés különböző fajtáiról szót ejtünk”

Az alaptörvény védi a testi-lelki egészséghez való jogot, az új polgári törvénykönyvbe pedig bekerült a birtokvédelem. A szakemberek szerint azonban ez nem feltétlenül jelent megoldást.

Asbóth Mária - Szombathelyi Gyámügyi Hivatal volt vezetője
„A jog mindig egy kívülről jövő parancs, amit ránk kényszerít, tehát joghátrányt alkalmaz. Ugyanakkor az erkölcs egy belülről jövő. Ha az én erkölcsi, morális rendenbe az határozódik meg, hogy hogyan viszonyulok a szomszédhoz, akkor ilyen problémák nem jönnek elő”

A birtokvédelmi kérdésekkel a jegyzőhöz lehet fordulni, az ő jogköre ezeket az eljárásokat lefolytatni. Egy kis türelem, és egymásra figyelés azonban sokszor célravezetőbb- tanácsolják a szakemberek.