Hírek

Három generációval az egészségért

2020. január 09., 14:31

Az alapellátást erősíti az az országos program, amelynek keretében 81 praxisközösség nyert pályázati támogatást egészségfejlesztésre és a betegségek megelőzését szolgáló szűrővizsgálatokra, prevenciós előadásokra. A nemrég alakult Savaria Praxisközösség szerda este tartotta a Három generációval az egészségért címet viselő mintaprojektjének nyitórendezvényét.

Három generációval az egészségért

Vérnyomás és vércukorszint, testösszetétel, légzésfunkció mérések mellett érszűkület vizsgálatot is végeztek a Zarkaházi kastély nagytermében. Hatalmas volt az érdeklődés a regisztrációhoz kötött, ingyenes szűrővizsgálatok iránt.

Tóth József
„Cigarettáztam és a légzésfunkcióra és az érszűkületre voltunk kíváncsiak. Jó dolognak tartom, egy kis újdonság az egészségügyben.”

Körmöczi Miklós
„Nem tudtam, hogy ilyen is van. Azért az ember jó, ha meggyőződik, mi a gond, mi a probléma, min kell javítani. Csak én azon csodálkozom, hogy nekem azt mondták, hogy két kilót a testsúlyomból le kell adnom. Én meg mindig azt hittem, hogy sovány vagyok, de hát azért érdemes volt eljönnöm. Két kilót leadok majd.”

Körmöczi Miklósné
Mindenképp az érszűkületet. Nekem volt az ereimmel probléma, és ez volt a legfőbb cél, és hogy meghallgassuk a professzor urat.”

Nagy Lajos kardiológus a megelőzés jelentőségéről tartott előadást a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A keringési problémák világszerte vezető haláloknak számítanak, éppen ezért a Három generációval az egészségért címet viselő pályázat a prevencióra, a rizikófaktorok felmérésére, az egészségtudatosság erősítésére helyezi a hangsúlyt.

Nagy Éva - háziorvos
„Gyermekkorban nagyon fontos az egészséges táplálkozás, az egészséges, megfelelő mennyiségű mozgás. Később, a fiatal felnőtt korban ugyanúgy jelentősége van a sportnak, a táplálkozásnak, és ezzel célunk az, hogy mire idős korba érnek, a harmadik generációnál már ne legyenek olyan betegségek, amelyek most nagyon nagy számban fordulnak elő.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiírására országosan több mint 200 pályázat érkezett, közülük 81 nyert támogatást, így a szombathelyi, toronyi, acsádi, sorokpolányi háziorvosi körzeteket magába foglaló Savaria Praxisközösség. A program keretében nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a többi településen is szerveznek majd ingyenes szűrővizsgálatokat, tanácsadást.