MNB - 2
MNB

Hírek

Harmincadik alkalommal szervezték meg idén a Zrínyi Ilona Matematikaversenyt

2019. március 04., 14:00

A tudáspróbán évről évre több ezer diák méreti meg magát. A legjobban teljesítő általános- és középiskolásoknak pénteken adták át a díjakat a Savaria moziban, ahol az is kiderült, kik képviselhetik Vas megyét az áprilisi országos versenyen.

Harmincadik alkalommal szervezték meg idén a Zrínyi Ilona Matematikaversenyt

Hét vasi város tíz iskolájában rendezték meg a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóját februárban. Adott idő alatt kellett megoldani a tesztjellegű feladatsort, amihez a matematikatudáson kívül értő olvasásra is szükség volt.

Bartalis Istvánné - matematikatanár, a verseny elindítója
"A logikus gondolkodást nagyon jól fejleszti, a kizárást, hogy meg tudja ítélni, lehet-e ez a megoldás, vagy nem lehet. Az én szakköröseim hihetetlenül megtanultak vitatkozni egy-egy feladat megoldásán."

A verseny célja a matematika népszerűsítése. A feladatsort úgy állítják össze, hogy a kiemelkedő és a közepes képességű gyerekek számára egyaránt tartogasson sikerélményt. Vannak visszatérő versenyzők, akik minden évben megpróbálják kihozni magukból a legjobbat.

Kovács Botond - 12. évfolym, Bolyai-gimnázium
"Mindig nagyon jól érzem magam ezen a versenyen, mindig nagyon nehéz évről évre, mindig próbálok rá felkészülni, de sosem lehet ezt hibátlanra megírni. Az idő kevés, a feladat sok, mindig eléggé megizzadok."

A Zrínyi-iskola kórusának műsorával kezdődött a díjátadó ünnepség, majd Balázsy Péter megyei jegyző köszöntötte a diákokat. Mint mondta, az iskola a legigazságosabb hely az életben, ahol az elvégzett munka mindig meghozza a várt eredményt. Aki itt van, büszke lehet teljesítményére. Fodor István tankerületi igazgató úgy fogalmazott: a matematika a technikai és gazdasági fejlődés alapja, majd köszönetet mondott a felkészítő tanároknak. A szervezők egyéniben és csapatban is értékelték a diákokat.

Kis Gábor - szervező, igazgató, Zrínyi Ilona Általános Iskola
"Az 1700 résztvevő közül 150-en lesznek itt, az első-második helyezettet csapatban, az első 15 helyezettet egyéniben értékeljük, gimnáziumoknál az első hármat egyéniben, az első helyezett csapatot, illetve a szakgimnáziumok első helyezettjeit. Az eredmények mindig nagyon szépek, hiszen aki itt van, mind nyertes."

A megye legeredményesebb általános iskolája a Zrínyi lett, a nyolcosztályos gimnáziumok között a régióban második helyet ért el a Bolyai, a négyosztályosok között a Nagy Lajos Gimnázium diákjai bizonyult a legjobbnak, megelőzve a Bolyait, a szakgimnáziumok között harmadik helyen végzett a Horváth Boldizsár. A Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjét április 12-14. között - 17 Vas megyei résztvevővel - Szombathelyen rendezik meg.