Hírek

Harmadik ütemébe lép a csatorna rekonstrukció

2015. szeptember 02., 20:00

Szeptember 4-én indul a Vasivíz Zrt. ivóvíz- és szennyvízcsatorna rekonstrukciós munkálatainak 3. üteme a Rohonci úton. A forgalmas útszakasz alatt húzódó 50-60 éves vezetékek cseréje rendkívül időszerű. A Vasivíz Zrt. 220 millió forintos beruházása az agglomeráció 36 településének ellátását teszi biztonságosabbá. A munkálatok idején azonban teljes útlezárásra is számítani kell.

Harmadik ütemébe lép a csatorna rekonstrukció

A Magyar utcában már zavartalan a forgalom. Az ivóvíz- és szennyvízcsatorna rekonstrukciót június elején itt kezdte a Vasivíz Zrt. Ennek folytatásaként a Rohonci út alatt húzódó gerincvezetékek cseréje kezdődik szeptember 4-étől. A részleteket a szolgáltató vezérigazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón ismertette.

Kohuth Viktor vezérigazgató, Vasivíz Zrt.
Szeptember közepéig egy félpályás útlezárást fogunk alkalmazni, aztán pedig teljes útzárral a Deák Ferenc utcáig ki fogjuk cserélni a teljes csatornaszakaszt, illetve a Parkerdő felé menő 500-as vezetékünknek a Rohonci út alatt átmenő gerincvezeték hálózatát.

A cég saját erőből 220 millió forintot fordít a rendkívül szükségszerű rekonstrukció elvégzésére.

Németh Gábor műszaki igazgató, Vasivíz Zrt.
Az érintett szakaszon több település szennyvize érkezik Szombathelyre, és a hosszú utazási idő alatt ezek a szennyvizek képesek berothadni és különböző gázok és gőzök keletkeznek, amik a beton- és cementalapú csöveket károsítani tudják. Elmúlt hosszú évek alatt olyan állapot jött létre, ami miatt elkerülhetetlen volt a vezeték kiváltása.

Mintegy 280 méteres hosszúságban cserélik ki a régi, rossz állapotú beton gerincvezetékeket korszerű üvegszál erősítésű poliészter csövekre, amelyek várhatóan hosszú évekig szolgálják majd a biztonságos ellátást. A pénteken kezdődő munkálatok idején a rendőrség előtt először két sávra szűkül a Rohonci út, szeptember közepétől azonban teljes lesz az útzár a Magyar utca és a Deák Ferenc utca közötti szakaszon. Kerülni a Bartók Béla körúton keresztül a Paragvári úton és a Gagarin úton lehet. A kivitelezés várhatóan november közepéig tart. Addig a Vasivíz Zrt. a közlekedők türelmét és megértését kéri. A beruházás zárásaként 2016 júniusában az érintett szakaszon új útburkolat és járda is készül.