Hírek

Harmadával, felével több ember kérthette idén az influenza elleni védőoltást Szombathelyen

2020. december 10., 16:40

Bár összesített, hivatalos adatokat nem ismerünk, mert azokat hiába kértük a népegészségügytől illetve a kormányhivataltól, az általunk megkérdezett háziorvosok statisztikái szerint idén sokkal többen oltattak mint korábban. Járvány még nincs, így annak januári, februári megérkezéséig még érdemes beadatni a vakcinát.

 

Harmadával, felével több ember kérthette idén az influenza elleni védőoltást Szombathelyen

“349 páciens lett lett leoltva tavaly. Dehát ez nagyon durva.”

A tavalyi statisztikák láttán maga a háziorvos is meglepődött azon, hogy idén eddig majdnem kétszer annyit, 542 beteget oltott le influenza ellen, mint tavaly az egész szezonban.

“Az első héten, amikor az oltást megkaptuk, több oltás történt, több beadás történt mint az utána következő egy hónapban.”

“Az első héten többet oltottunk, mint az utána következő egy hónapban.”

Itt a Váci rendelőben októberben, az első héten volt a legnagyobb roham. Az orvos szerint ez nem csoda, a koronavírus-járvány miatt sokan igyekeznek megóvni magukat egy másik betegségtől.  

Dr. Prugberger László - háziorvos
“Hogyha már az egyik betegség, egyik vírusfertőzés ellen rendelkezik a szervezetünk védelemmel és teszem azt csak a koronavírust kapja el az adott páciens, azzal már egy hatalmas előnnyel rendelkezik, mivel a szervezetnek csak az egyik ellen kell védekezni.”

Idén nemcsak a rendszeresen védekezők, hanem azok is kérték az oltást, akik egyébként nem szokták.

Szakácsné Marton Mária
“Engem beoltottak már az első körben. MIÉRT? Hát évek óta be szoktak. Végülis, nem szoktam influenzás lenni.”

Szerencsére volt elég oltóanyag.

Dr. Haklits Györgyi - a háziorvosok kollegiális vezető testületének tagja
Tömegeket oltottunk, nagy létszámban, sokkal többet mint az előző években. Szerencsére más országrészekhez képest itt a megyében meg a járásban megfelelő mennyiségű influenza oltóanyag állt rendelkezésre. Jelenleg is vannak még készletek. Kétségtelen, hogy nagyon szoros elszámolással, heti oltóanyagfogyás-jelentéssel, újabb és újabb igénylésekkel, de hozzá tudunk jutni a szükséges oltóanyaghoz.”

Az influenza-járvány január-február környékén indul, a szakemberek szerint addig még érdemes beoltatni magunkat.