Hírek

Hanuka-ünnep

2018. december 11., 15:34

Közös gyertyagyújtásra várták az érdeklődőket a Zsidó Hitközség tagjai az idei hanuka-ünnep alkalmából. A hagyomány szerint ilyenkor elődeik több mint kétezer évvel ezelőtti szabadságharcára és a jeruzsálemi templom visszafoglalására emlékeznek.

Hanuka-ünnep

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is nyilvánosan ünnepelték a hanukát a zsidó hitközség tagjai és vendégeik a Zsidó Kultúra Házának udvarán. Arra emlékeznek ilyenkor, hogy az időszámítás előtti 2. században a makkabeusok győzelmet arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök felett, visszafoglalták és újraszentelték a jeruzsálemi templomot. A 8 napos ünnepen minden nap eggyel több láng ég a menórán: a 6. gyertyát a polgármester gyújtotta meg.  

Márkus Sándor elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
A hanuka az a legünnepeltebb ünnepek közé tartozik, ezt a legtöbb zsidó családban otthon is ünnepeljük, de közösségben is. 12:22 Az otthoni ünnep minden esetben a gyerekek érdekében történik, ez ugyanúgy van, mint a kereszténységben a karácsony. 12:29 Ugyanúgy ajándékozás, ugyanúgy vacsorával és minden bensőséges érzéssel, ezt ugyanúgy ünnepeljük. 12:38

A hanuka örömünnep, amely elképzelhetetlen zene és tánc nélkül.

"Emeld fel kezedet, nyisd meg a szívedet, mert ő a megszabadító…"

A zsidó közösség tagjait a Hit gyülekezetéből érkezett vendégek hívták táncba, majd együtt kóstolták meg a forralt bort és a hanukai fánkot. Az olajban sült édesség a jeruzsálemi templom újraszentelésekor használt olajra emlékeztet.

Márkus Kató
Ilyenkor ünnepelni kell azt, hogy valamikor sikerült 8 napig égnie annak az olajnak, ami tulajdonképpen egy napra való volt. Tánccal, ünnepléssel, fánkevés, forralt bor és jó hangulat. Ez a lényege a hanukának. 11:39

A hanuka mozgó ünnep: idén december 2-a és 10-e közé esett.