MNB
MNB - 2

Hírek

Hamarosan megújul a Szent Márton templom előtti tér

2017. június 22., 16:11

A Szent Márton-terv I. ütemében 5 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztések megvalósítására. Több beruházás már lezárult, a végéhez közeledik a sétány építése a Romkertben, és hamarosan megkezdődik a Szent Márton templom előtti tér felújítása is.

Hamarosan megújul a Szent Márton templom előtti tér

Jól halad Szent Márton-terv első ütemének végrehajtása, ezt állapította meg legutóbbi ülésén a városi közgyűlés.

Illés Károly alpolgármester
„A Berzsenyi téren a közmű munkálatok lassan a végéhez érkeznek. Most már a Szily János utcai szakaszon kerül sor a közmű rekonstrukcióra, és lassan kezdődik a térkövezés. A Széchenyi utcában már látni, mind az útpadka, azaz a szegély kiépült, ott lassan elindul a burkolatépítés, és lassan indul, a munkaterület átadása megtörtént a Szent Márton előtti térnek, itt is rövid időn belül kezdődnek a munkálatok. Az elején szintén a közmű rekonstrukcióra kerül sor.”

Az elmúlt években a Szent Márton templom előtti tér felújítására több elképzelés is megfogalmazódott.

Lendvai Ferenc elnök, gazdasági és városstratégiai bizottság
„Néhány építész még grandiózus tervet is készített a tér felújítására. Többek között volt olyan, aki óriási felül látót, kilátót tervezett a Szent Márton tér elé. Na most nem ez valósul meg, ennél sokkal jobban a földön maradunk. Megújul a Szent Márton tér teljesen, vagy Szent Márton templom előtti tér teljesen. Bruttó 526 millió forintból fog megújulni a tér. „

A téren megszűnik a gépjármű közlekedés, gyalogos övezetet alakítanak ki. Az itt lévő parkolóhelyeket felszámolják és a közelben létesítenek újakat.

Litkei Tamás építész
„Ennek térnek a formája egy ellipszis alakú tér lesz. Körbevéve zöld felületekkel, amelynek gyújtópontjában áll a szobor, Szent Márton-szobor. Amit szintén működő képessé próbálnánk tenni úgy, hogy folyjon belőle a víz, ami ugye a Szent Márton-kútja felé épült ez a szobor, és a leülési lehetőségek lesznek.”

A templom előtti tér alkalmas lesz rendezvények tartására is. Szent Márton-napján pedig innen indulhat, és ide érkezhet vissza az ünnepi menet.