Hírek

Haladás: szigorú feltételekkel segítette ki az önkormányzat a futballklubot

2019. május 01., 11:13

Szigorú feltételekkel, de végül kisegítette a szombathelyi önkormányzat a Haladás futballcsapatát működtető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft-t. A klub - amennyiben a többségi tulajdonosok tartják a közgyűlésen tett vállalásukat – anyagi akadálya nem lesz annak, hogy zöld-fehérek az NB I-es vagy NB II-es licencet kapjanak.

 

Haladás: szigorú feltételekkel segítette ki az önkormányzat a futballklubot

A Kft (amelyben 10,2 százalékban tulajdonos a szombathelyi önkormányzat, a többségi rész a Hallmill Kft-é) 150 millió forintot kért az önkormányzattól, mert első körben nem kapott sem NB I-es, sem pedig NB II-es licencet. Az előírások alapján a cégnek 200 millió forint saját tőkével kell rendelkezniük, a tavaly év végén készült mérleg szerint a Haladásnál ez a szám mínusz 389 millió forint volt. Emellett érvényes bérleti stadionszerződésre is szükség van - a közgyűlés alatt látott napvilágot a hír, hogy egy kormányhatározat idén 298 millió forint adófizetői pénzt ad a költségvetésből a szombathelyi sportkomplexum működtetéséhez és a támogatásra még egy évig számíthat a város. Így ez az összeg nem terheli a szombathelyi büdzsét – más kérdés, hogy hosszú távon ezért a 300 milliós fenntartási költség elég tetemes kiadás.
 

Mindez egyébként amiatt is érdekes, hiszen a klublicence másik feltétele az új szezonra érvényes stadionbérleti szerződés – mint kiderült, a Sportkomplexum és a Haladás közötti elszámolási vita miatt ilyen nincs. Hogy a kormánydöntés (ami gyakorlatilag kifizeti a Haladás-stadion fenntartási költségeit) mennyit változtat ezen a helyzeten, ez most még nem tudható.


A Haladás esetében csaknem 600 millió forintra van szükség ahhoz, hogy az MLSZ által előírt 200 milliós saját tőke meglegyen (a mínuszt is el kell tüntetni). A keddi közgyűlésen bőven éjfél után tárgyalták ezt a napirendi pontot, amelyen a Hallmill Kft. képviseletében ott volt Illés Béla tulajdonos is.  Ő úgy nyilatkozott, hogy amennyiben megkapják a 150 milliót a várostól (amelynek a tőkeemeléssel egyébként 5,1 százalékra csökken a tulajdonrésze), úgy a tulajdonosok hozzáteszik a többit. Végül a közgyűlés úgy döntött, hogy szigorú feltételekkel, de teljesítik a kérést: az önkormányzat utolsóként, készpénzfizetési kezességvállalással, 150 millió forinttal hozzájárul a cég saját tőkéjének a rendezéséhez, amely licenchez szükséges és elengedhetetlen. (Ha nincs licence, akkor a város visszakapja a pénzt.) A közgyűlés feltételei között továbbá az alábbiak szerepeltek: 150 millió előrehozott támogatás, az önkormányzat 3 évig többet nem fizet a klubnak. (Hogy a választások utáni felálló testület miként dönt, az más kérdés.) A klubnál teljes átvilágítás lesz, hogy kiderüljön, kik a felelősök a kialakult pénzügyi helyzetéről.)


A város a 150 millió forintot túl további összeget juttatott a cégnek stadionfenntartás, elmaradt támogatásrész jogcímen, így 275 millió forinttal kalkulálhat a klub. Információink szerint a Vidinek eladták a nigériai támadót Funsho Bamgboye-t, érte 100 millió forintot kaptak, vagyis a többségi tulajdonosnak 200-230 millió forintot kell betennie ahhoz, hogy egyáltalán licencet kapjon a Haladás. (Hogy NB I. vagy NB II. lesz ebből, azon múlik, hogy a csapat kiharcolja-e a bennmaradást.)


Molnár Miklós alpolgármester úgy fogalmazott a közgyűlésen, hogy a licence kérdése mellett foglalkozni kell azzal is, hogy mi lesz a csapattal a jövőben, hiszen Illés Béla azt mondta, hogy akár 1 forintért is átadja a tulajdonrészt. Az már látható, hogy tőkeerős támogató nélkül a klub hosszú távú működtetése nem biztosított, az önkormányzattól nem várható el, hogy súlyos milliókkal segítse ki a futballcsapatot.