MNB - 2
MNB

Hírek

Hal az asztalon

2018. december 20., 14:19

Egy átlag magyar évente 4-5 kg halat fogyaszt, ennek nagy részét karácsonykor. A halkereskedelmi forgalom több mint 40 százaléka az év végi, ünnepi időszakra esik. Bár Vas megyében nincs nagy hagyománya a halfogyasztásnak, karácsonykor itt is a legtöbb családban halászlé és rántott hal kerül az asztalra.

Hal az asztalon

Ebben a nagyáruházban már hetekkel karácsony előtt érezhetően megnőtt a kereslet a halak iránt. Folyamatosan érkezik a friss áru, most épp 56 féle halból lehet válogatni.

Horváth Zoltán - üzemvezető, METRO, Szombathely
"Karácsony előtt már három héttel megindult a halforgalom, elsősorban a szokásos pontyot keresi mindenki, mellette sláger még az afrikai harcsa, most édesvízi halból is nagyobb a választék, élő szürke harcsát is tudunk adni, amurt, busát."

Az ünnepet megelőző napokban hosszú sorok kígyóznak a pult előtt, és akár napi egy tonna hal is elfogy. A háziasszonyok elsősorban a filét keresik, mert azzal könnyebb dolgozni, igaz valamivel drágább.

Gamauf Márta
"Filét veszek, abban kevesebb a szálka, mint a szeletben, az élő halat nem szeretem magam feldolgozni, attól félek, csúszik, nagyon nehéz vele dolgozni."

Tavalyhoz képest drágult a ponty: élősúlyban kilója most 900 Ft, a pontypatkót 1840 Ft-ért, a filét 2050 Ft-ért adják.

Aki nem csak enni, de kifogni is szereti a halat, maga horgássza az ünnepi asztalra valót.

Horváth Imre
"Pisztrángra, mert a tógazda szólt, hogy van, és a kedvesemnek nagy szerelme ez a hal, most három darabot sikerült is fognom, most ez a fő hal, amire horgászok."

"A pontyok 1,5-3 kilósak, a pisztrángok 25-30 deka, 35."

A gyöngyösfalui tónál élő halat is lehet kapni.

Lujber Miklós - tulajdonos, Lujber Horgásztó, Gyöngyösfalu
"Ezen a vidéken az emberek nem nagyon esznek halat, karácsonykor egy kicsivel többet, karácsony előtt több fogy, de az ország más részein sokkal több fogy, közepes itt a Vas megyei rész szerintem."

A hal a kereszténység egyik legfontosabb motívuma, a megtért, hívő ember szimbóluma - Jézus születésnapján tehát az asztalon a helye. A néphagyomány szerint pedig a halpikkelyek bőséget ígérnek a következő esztendőre.