MNB
MNB - 2

Hírek

Ha kis mértékben is de nőtt hazánkban a juhállomány és a tenyészetek száma is

2012. december 14., 22:25

Közel 10 éve nem fordult elő ilyesmi az ágazatban. A tendencia igaz Vas megyére is. Agrárszakemberek bíznak benne, hogy a jövőben is sikerül a nyugat-európai piacokon kiharcolt pozíciókat megtartani.Van kereslet a magyar birkahús iránt.

Ha kis mértékben is de nőtt hazánkban a juhállomány és a tenyészetek száma is

Még legelnek a juhok a szombathelyi reptéren. A 160 hektáros területnek csak egy részére terelik ki a nyájat, a másikat kaszálják. A gazdaságban többen is foglalkoznak az állatokkal.

Vajda István, juhász
Érteni kell hozzá, meg szeretni. Ha valaki nem szereti, az nem fogja ezt csinálni.

Sok a jerke, azaz fiatal állat Lantos László szombathelyi tenyészetében. Az 1200-as állományból mintegy 350. Az eladásra szánt állatokat akkor viszik el, amikor elérik a 24-35 kg közötti súlyt. Évente 1400-1500 bárányt ad el. Lantos László nem panaszkodik az idei évre. Mottója szerint: mindig mindennel elégedettnek kell lenni, mert ez az életük. A szárazság ellenére tudtak eleget legelni a juhok. Bár kevesebb szálastakarmányt kaszáltak a területen, a pótlásról gondoskodtak. Lantos László szerint van jövője hazánkban a juhtenyésztésnek, mint ahogy az állattartásnak is, de bizonyos feltételeknek teljesülniük kell.

Lantos László, ügyvezető igazgató, Agro Animal Kft.
Biztos, hogy van jövője, kell, hogy jövője legyen, mert sok olyan terület van amit csak úgylehet hasznosítani. Csak kell egy szakmai, emmberi hozzáértés.

Az országban 100-150-nel nőtt a tenyészetek és mintegy 30-40 ezerrel az állatállomány létszáma. Vasban 27 tenyészetben mintegy 2400 nőivarú juhot tartanak. Növekedésre 2004 óta nem volt példa. Ez több okra vezethető vissza.

Telfonnál: Hajduk Péter, ügyvezető igazagtó - MJKSZ
Az Európai Unióbna folyamatos a kereslet erre a termékre amit előállítunk és az árak is szintén egyenletesek voltak egész évben. A másik dolog pedig, hogy a tavalyi évben a kormány meghirdette a szerkezetátalakítási programot. És bár pénz ebből csak jövő tavasszal lesz, de a megfelelő szakmapolitikai döntésekre pozitívan reagál az ágazat.

A magyar juhokat főként Olaszországba, Törökországba, Görögországba, Ausztriába, Németországba és Japánba viszik. A kiszállítások már megkezdődtek.