Hírek

Gyufaépítő verseny a Hefelében

2019. január 11., 13:12

Gyufaépítő versenyt szervezett általános- és középiskolásoknak a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnázium. A csapatoknak egy házat és egy szabadon választott tárgyat kellett összerakniuk hosszú kandallógyufából. A fiatalok kiélhették kreativitásukat, és közben egy érdekes előadást is meghallgathattak a fa tulajdonságairól.

Gyufaépítő verseny a Hefelében

Lassan tető alá kerülnek a gyufaházikók - ez volt a kötelező feladat a pénteki versenyen. A diákok kaptak ugyan egy mintadarabot, de ettől el lehetett térni. (4:19) Voltak, akik egész kis kompozíciót álmodtak a házuk köré.

Eredics Ádám - Hefele Menyhért Szakgimnázium
"Először a házzal kezdtük, az alappal, a tetőszerkezet a Kristóf munkája. Amikor elkészült a ház, csináltuk ezt a szénatartót."

Tíz csapat tette próbára kreativitását általános- és középiskolás kategóriában. 9,5 cm-es kandallógyufával, ragasztóval és csípőfogóval dolgoztak. A második feladat egy szabadon választott tárgy megépítése volt: (7:16) vadászles, közlekedési lámpa, (13:19) szánkó is készült.

Varga Kata - Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
"Improvizáltuk a szánkót és a házat is, mert még nem nagyon gyakoroltuk be. Sokkal nehezebb volt, mert amit gyakoroltunk, azt kis gyufákkal csináltuk. De ezért a szánkó méretezése sokkal könnyebb volt."

Tavaly csipeszépítő versenyt szervezett a Hefele-iskola, idén a gyufát választották alapanyagként. Az intézmény profiljából adódóan népszerűsíteni kívánja a kétkezi szakmákat.

Pagonyné Mezősi Marietta - mérnök-tanár, Hefele Menyhért Szakgimnázium
"Kreativitás, manuális készségek, ez a legfontosabb, és hogy belülről jöjjön az, hogy ezt szeretné csinálni, erre mondják, hogy az elhivatottság."

"Beszappanozom az egyik felét, utána vízbe mártom, így bizonyítottam mennyi levegő van a fában. Utána átfújtam."

És kész is a szappanhab. Érdekes kísérleteket láthattak a diákok, és előadást hallhattak a fa kedvező tulajdonságairól. A fa természetes anyag, szinte lelke van, és a belőle készült tárgyakban tovább él.

Gerencsér Kinga - egyetemi tanár
"Nagyon sok lelkes és megszállott ember van, aki nagyon nagy szeretettel és odaadással dolgozza fel a fát, és tényleg megmutatja annak a szépségét, erezetét, rajzolatát. A vele dolgozó embernek is örömet jelent a fával való munka."

A gyufaépítő versenyt a Reményik-iskola fiúcsapata és a Hefele Szakgimnázium elsőéves faipari technikusai nyerték.