Hírek

Gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájukkal segíthetnek másoknak

2020. november 20., 19:05

Gyógyult koronavírusos betegek jelentkezését várják Szombathelyen is. Az egész országban eddig mindösszesen 300 gyógyult beteg jelentkezett vérplazmát adni, pedig minden egyes véradó megmenthetné legalább egy súlyosan beteg covidos életét. Az Országos Vérellátó Szolgálat emiatt most országos akcióba kezdett, de szombathelyieknek egyelőre még  Győrbe kell utazniuk, ha segíteni akarnak.

 

Gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájukkal segíthetnek másoknak

Anita három hete szabadult a karanténból, tőlünk hallott először arról, hogyan segíthetne súlyos beteg embereken.

“Még sosem adtam vért”

Anitának nem voltak komolyabb tünetei, fájt a torka és köhögött.

Lipták-Tóth Anita
“Én nem is hallottam erről a lehetőségről, ha Szombathelyen lehetne adni vérplazmát, oda szívesen bemennék, de Győrbe sajnos nem fér bele a munkám miatt az időmbe.”

Az csak egy vérvétel után derülne ki, hogy van- e elég ellenanyag a vérében, alkalmas- e a vérplazmája donornak. Ehhez a vérellátóban kellene jelentkeznie egy sima vérvételre, aztán ha kiderült, hogy alkalmas, telefonon keresik meg.

Dr. Nagy Sándor - szakmai főigazgató-helyettes, Országos Vérellátó Szolgálat
“Egy donor egy plazmaadással egy betegnek az élete megmentéséhez járulhat hozzá. És hogy egy donor hányszor adhat, ezt az ő antitesttermelő képessége határozza meg,  nagyon szigorú értékhatárokkal dolgozunk.”

Ha elengendő gyógyító plazmája van valakinek, akkor akár hetente is adhat covidos betegeket gyógyító plazmát. Sok a beteg, de kevés a donor.

“Most úgy tűnik, hogy többre lesz szükség, éppen ezért is van ez a kampányunk. Amikor elkezdtük októberben akkor napi 5-6 jelentkezőnk volt mintaadásra. Most közel 30-nál tartunk naponta. Tehát szemlátomást gyarapodik a számuk, de azt gondoljuk, azt reméljük, hogy ez még tovább nőni fog.”

A szombathelyiek egyébként az aktív segítők között vannak. Eddig hét gyógyult beteg jelentkezett, közűlük négyen voltak alkalmasak plazmát adni, és valamennyien vállalták is az utazással járó fáradtságot, volt aki már kétszer is. Szeretnék minél közelebb vinni a plazmaadás lehetőségét a donorokhoz, így lehetséges,  hogy hamarosan minden nagyvárosban el lehet majd végezni ezt a beavatkozást.