MNB - 2
MNB

Hírek

Gyógynövények ismerete

2013. július 25., 10:34

Egyre nagyobb az érdeklődés a természetes gyógymódok, köztük a gyógynövények iránt. A termesztésükhöz, felhasználásukhoz kapcsolódó ismereteket már nemcsak a idősebbektől lehet megszerezni, hanem tanfolyamokon is. Nemrég Ölbőn tettek vizsgát egy ilyen kurzus résztvevői.

Gyógynövények ismerete

“Nagyon fontos, hogy 10-től 3-ig történő napszakban, amikor a teljes virágzásban van  a növény.” 
Ekkor kell a levendulát levágni, mert így nyerhető ki később a növényből a legtöbb illóolaj - mondja Ági. Éppen a gyógynövénytanfolyam záróvizsgája van. A tételek között a kakukkfűágyás ápolásának bemutatása is szerepel.

Pomeisl György 
“Mivel kapálni nem lehet, mivel terjedő tövű a növény, ezért kézzel a gyökerek közül az egyéb más növényeket, gazokat ki kell szedni, illetve az elszáradt növényi részeket kell eltávolítani. “

A gyakorlati feladatok során a növény kiültetését, a magvetést vagy a levendula dugványozását kellett bemutatni. Fontos része volt a vizsgának a növényfelismerés csakúgy, mint a munkavédelmi szabályok ismerete. Az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Házban vizsgáztak a diákok. Azt mondják: sok új, hasznos ismeretet szereztek az egy éves tanfolyam során. 

Némethné Szalai Katalin 
“A kedvencem az a levendula, a citromfű, menta, mert ezek a legismertebbek, ezekkel a legkönnyebb dolgozni.” 

Az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés a gyógynövények iránt. 

Balázsfalvi Gusztávné - vezető tanár, Ambriel Oktatási Központ
“Az embereknek az egészségvédelme, egészségmegőrzés mennyire fontos, visszatérünk az őskori egészségmegőrző mechanizmusokhoz.” 

Hosszú évekig állt üresen ez az ölbői ház, mielőtt 2012-ben gyógynövényekkel ültették be a kertet, a régi istállóépületből pedig egy feldolgozó helyiséget alakítottak ki.
 
Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“Ezt az egész kertet szeretnénk betelepíteni, máshonnan idehozott, vadon termő gyógynövényekkel is, hogy ez legyen egy látogatóközpont, ahol megfogjuk jelölni, hogy melyik gyógynövényt, melyik plébániakertből gyűjtöttük és betudjuk mutatni.”

A 12 diák mindegyike sikeres vizsgát tett. Sokan abban gondolkodnak, hogy otthon, saját kertjükben termesztenek majd gyógynövényeket.