Hírek

Gyermekvédelmi szakmai tanácskozás

2019. február 22., 12:50

Tavaly több mint 1200 háztartás vette igénybe a család- és gyermekjóléti szolgálatást Szombathelyen. Legtöbbször megélhetési és lakhatási problémák, gyermeknevelési gondok, kapcsolati konfliktusok miatt fordultak a szolgálathoz. Szakmai tanácskozáson értékelte a gyermekvédelmi jelzőrendszer tavalyi tevékenységét a Pálos Károly Szociális Központ és Gyermekjóléti Szolgálat.

Gyermekvédelmi szakmai tanácskozás

2018-ban Szombathely összlakosságának 16 százaléka, közel 12 500 fő volt 18 év alatti. (mai nyers) Tavaly több mint 1200 család került a gyermekjóléti szolgálat látókörébe, szolgáltatásaik a gondozott családokban összesen 500 kiskorúra terjedtek ki. A gyermekjóléti szolgálat Szombathelyen és 22 környező településen végzi tevékenységét, míg a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai a szombathelyi járásban 40 településen dolgoznak.

Kulcsár Lászlóné - intézményvezető, Pálos Károly Szociális Szolg. Kp. és Gyermekjóléti Szolg.
"Az utcai, lakótelepi szociális munka, pszichológiai, jogi tanácsadás, egyéni-, család- és párterápiát biztosítunk ezen belül, aztán van a kapcsolattartási ügyelet, kórházi szociális munka, iskolai, óvodai szociális segítő tevékenység."

Ha egy családban gond van, azt a jelzőrendszer valamely tagja észleli - legtöbbször a védőnő, a háziorvos, vagy a köznevelési intézmény pedagógusa. Együttműködésük kiemelt jelentőségű a gyerekek egészséges testi, lelki és értelmi fejlődése érdekében. Számukra szerveztek szakmai tanácskozást a tavalyi tapasztalatokról. Puskás Tivadar köszöntőjében hangsúlyozta: a gyermek védendő érték, a családok normális működése pedig a nemzet jövőjének záloga, így azt minden eszközzel segíteni kell.

Puskás Tivadar - polgármester
"Alapvető dolog, hogy a családokat támogassuk, megtesszük. Alapvető dolog, hogy a gyermekvállalást támogassuk, megtesszük. Alapvető dolog, hogy a megszületett gyermekeket segítsük."

Évről évre nő a hátrányos helyzetű gyerekek száma a városban, az önkormányzat különböző támogatásokkal igyekszik segíteni a rászoruló családokat. Tavaly a kiskorúak 6 százaléka, 820 fő részesült gyermekvédelmi kedvezményben mintegy tízmillió forint értékben.